fbpx Van, ahol annak is ingyenes a koronavírus-teszt, aki nem fizet tb-t | CIVILHETES

h i r d e t é s

Van, ahol annak is ingyenes a koronavírus-teszt, aki nem fizet tb-t

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Van, ahol annak is ingyenes a koronavírus-teszt, aki nem fizet tb-t

2020. szeptember 05. - 07:01

 

Csaknem kilencezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma Franciaországban - közölte péntek este az egészségügyi minisztérium. A tesztelés mindenhol ingyenes, azoknak is, akik nem rendelkeznek társadalombiztosítási kártyával.

A kép illusztráció! - Forrás: Social News XYZ

Az elmúlt 24 órában 8975 koronavírusteszt bizonyult pozitívnak, és 53 járványgócot tártak fel. Az előző két napon már 7000 fölött volt a napi esetszám, de az eddigi rekordot március 31-én, az általános karantén alatt mérték, akkor 24 óra alatt 7578 esetet regisztráltak - írja az MTI.

A járvány kezdete óta országszerte 1640 járványgócot találtak a hatóságok, ezek közül 1009-et már teljesen felszámoltak.

A tesztelések száma napról napra nő, és mindenhol ingyenes, azoknak is, akik nem rendelkeznek társadalombiztosítási kártyával. Az elmúlt hét napban 1 023 275 tesztelést végeztek, a járvány márciusi kezdete óta pedig csaknem 9 milliót.

A pozitív tesztek aránya is folyamatosan emelkedik, és péntekre elérte a 4,5 százalékot, míg a kijárási korlátozások feloldásakor csak 1,1 százalék volt.

A kórházi kezelésre szorulók száma is nő, de a tendencia egyelőre mérsékelt, csütörtök óta 28-cal 4671-re emelkedett. Lélegeztetőgépre 473-an vannak kapcsolva, ami kilenccel több, mint 24 órája.

A koronavírus-fertőzésben az előző napokhoz hasonlóan húszan vesztették életüket, de a járvány kezdete óta az áldozatok száma hússzal lefelé, 30 686-ra módosult az idősotthonok által korábban közölt téves adatok miatt.

A súlyos betegek nagy többségét a párizsi régióban és a dél-franciaországi Marseille-ben és környékén ápolják.

Újabb korlátozásokkal gátolnék a fertőzést Madridban

Újabb korlátozások bevezetését jelentette be a madridi autonóm kormányzat pénteken, hogy gátat szabjon a koronavírus-fertőzések terjedésének - írja az MTI tudósítója. A 6,6 millió lakosú tartományban regisztrálják az új spanyolországi fertőzöttek mintegy 30 százalékát. Az elmúlt 24 órában mintegy 1500 Covid-19 esetet szűrtek ki.

Jövő hétfőtől a társas találkozók létszámát tíz főben maximálják, legyen szó akár nyilvános, akár magán helyszínről jelentette be Enrique Ruiz Escudero egészségügyi tanácsos. Kivételt képeznek a temetések és az esküvők, amelyek azonban a korábbiakhoz képest korlátozott létszámmal tarthatók meg, a lakodalmakban nem engedélyezik bár felállítását és a táncot sem.

A vendéglátóhelyeken a kötelező távolságtartást nem az asztalokhoz képest határozzák meg, hanem az egyes asztalokhoz tartozó székekhez viszonyítva, és legalább másfél métert kell szabadon hagyni közöttük.

A regionális kormány bejelentette kétmillió gyorsteszt beszerzését, amellyel negyed óra alatt kimutatható a vérből a vírussal szemben kialakult ellenanyag. Emellett 1100 főre növelik, vagyis csaknem megduplázzák a fertőzöttek kontaktkutatásait végző személyzet létszámát.

A tartományban megkezdik a karanténhotelek felkészítését, ahol szükség esetén az enyhe tünetekkel rendelkező páciensek tölthetik a karantént.

A fővárost is magába foglaló térségben több mint 2200 pácienst kezelnek kórházban a vírus okozta Covid megbetegedéssel, ez az ellátási kapacitások 15 százalékát jelenti. Az országos átlag ennél alacsonyabb, 7 százalék. A spanyol egészségügyi intézményekben mintegy 7400 fertőzött kap jelenleg ellátást.

Az elmúlt 24 órában több mint ezren kerültek kórházba, míg 850-en már gyógyultan távozhattak.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alatt 4500 új fertőzést igazoltak a PCR-tesztek, az összes esetszám közelít a 499 ezerhez. Egy hét alatt 256-an hunytak el, a járvány kezdete óta pedig több mint 29 ezren veszítették életüket a koronavírus következtében - írja az MTI. (napi.hu)


 

h i r d e t é s