h i r d e t é s

Változás a bíróságoknál - jobb, ha erre figyel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Változás a bíróságoknál - jobb, ha erre figyel

2016. február 08. - 13:09
0 komment

 

Kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára 2016. július 1-jétől. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ügyfél-tájékoztatókkal nyújt segítséget a könnyebb átállásban.

Fotó: Europress / Napi.hu

Az elektronikus kapcsolattartásra 2013. január 1-je óta van lehetőség a polgári perekben, így a felek a papír alapú beadványok mellőzésével terjeszthetik elő beadványaikat és tarthatnak kapcsolatot a bíróságokkal - írja a napi.hu.

Az elmúlt három évben összesen 444 polgári per indult elektronikusan és a bíróságokra 2502 elektronikusan benyújtott beadvány érkezett. A jogi képviselő nélkül eljáró természetes személy ügyfeleknek július 1-től továbbra sem lesz kötelező a bírósággal elektronikus úton kapcsolatot tartani, de kötelező lesz a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró peres felek, továbbá a közigazgatási szervek számára - olvasható az OBH közleményében.

Támogatást nyújtanak mindenkinek

Az e-perekkel az ügyfelek papírmunkája és a postaköltségek is csökkennek. Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a hivatal oldaláról tölthetőek le, amelyek kizárólag elektronikus úton terjeszthetőek elő. A peres felek az Ügyfélkapun keresztül küldhetik el beadványaikat, míg a hivatalok a Hivatali Kapun (HKP) keresztül intézhetik elektronikusan ügyeiket.

A következő öt hónapban a jogi képviselőknek, a gazdálkodó szervezeteknek, a közigazgatási szerveknek is fel kell készülniük és elsajátítaniuk a rendszer használatát. Az OBH folyamatosan biztosítja a bírák és az igazságügyi alkalmazottak felkészülését, oktatását a Magyar Igazságügyi Akadémián és a képzéseken résztvevők helyi workshopokon adják át a megszerzett tudást valamennyi dolgozónak.

A peres felek számára az OBH oldalán az E-perek 2016 menüpontban ügyfél-tájékoztató anyagokkal nyújt segítséget.

 

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s