h i r d e t é s

Válságkezelési tippek – hogyan vészelhetjük át mindezt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Válságkezelési tippek – hogyan vészelhetjük át mindezt

2022. június 03. - 15:14

Az globális történések eredményeként eléggé felfordultak kis hazánkban is dolgok. Az járvány, az infláció és az élelmiszerválság valóban némi aggodalomra adnak okot. Sokan még mindig gyerekjátéknak fogják fel az egészet, és felkészületlenül élik tovább az életüket. Azonban ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, akkor nem árt néhány dologra odafigyelnünk. Nézzük meg tehát, hogyan érdemes naprakésznek lennünk ilyenkor.

A kép illusztráció! - Forrás: Pexels/Burak Kebaber

Az aktuális hírek nyomon követése és objektív szemlélete

Egy olyan szakaszban vagyunk, ahol egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne kövessük az aktuális híreket. Minden egyes intézkedés drasztikus hatással lehet a közvetlen életünkre, így jobb ha folyamatosan tájékozódunk ezekről. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen forrásokból tájékozódunk, és hogyan… Kiemelten fontos ugyanis, hogy megbízható, autentikus hírportálokat kövessünk inkább a bulvármagazinok helyett. Azonban ezeknél sem árt, ha odafigyelünk a saját reakcióinkra. Még a legmegbízhatóbb hírportálok vagy csatornák is olvasókból/nézőkből élnek, így magától értetődő, hogy olyan stílust választanak a hírek közlésére, amely valóban sokakhoz elér. Ennek az egyik bevett eszköze pedig a dramatizálás és a félelemkeltés. Nem arról van szó, hogy ne kéne komolyan vennünk a világ történéseit, viszont nem eshetünk pánikba sem minden esti híradó után. Erre előbb utóbb rámenne az egészségünk, és még a döntési képességünk is elhomályosul tőle. Kiemelten fontos tehát, hogy maradjuk annyira tárgyilagosak, amennyire csak tudunk. Próbáljuk meg kizárni a drámai zenét és a vastagbetűs szalagcímeket. Ezek helyett a tartalomra figyeljünk, hogy felmérjük mi is valójában a helyzet. Ez kicsit olyan, mint egy szerencsejáték oldal. Nézzük csak meg egy-egy ilyen oldalon, mennyi színes, villódzó játékelem akad, ami elvonja a figyelmünket a játék menetéről. Az alábbi online kaszinó oldalon is nagyon jól látszik mindez:https://lightcasino.com/hu/

Pénzügyek kezelése és a takarékoskodás

Mivel bármikor felütheti a fejét egy-egy nem várt korlátozás, megszorítás vagy áremelkedés – így különösen fontos, hogy mindig legyenek tartalékaink. Tehát egyáltalán nem jó ötlet, ha éppen most szeretnénk felújítani a lakást vagy másik autót venni. Nem arról van szó, hogy abszolút ne költsünk magunkra és családunkra, de semmiképp ne ürítsük le a tartalékainkat. Bármikor előfordulhat olyan, hogy égető szükségünk lesz pénzre. Természetesen ez nem csak a veszélyhelyzet alatt van így, de ilyenkor különösen érdemes odafigyelnünk erre. Gondoljuk meg tehát alaposan, hogy mire költünk és inkább igyekezzünk félrerakni amennyit csak tudunk. Az élelmiszerárak emelkedése máris nagyban megnövelte a családok kiadásait, emellett pedig nem jó ötlet a maradékot is elherdálnunk. Előfordulhat az is, hogy ennek érdekében kicsit lejjebb kell adnunk a megszokott életszínvonalunkból – azonban ez ilyenkor egy felettébb bölcs döntés lehet...

Készletek felhalmozása

A járványhelyzet kezdetén szinte mindenki elkezdett őrült módon élelmiszert és háztartási cikkeket vásárolni. Igencsak hamar leürültek a polcok egyes boltokban, tehát nagyon jól látszik, hogyan működik az emberi elme veszélyhelyzetben. Nem érdemes azonban megvárni, amíg megint bekövetkezik valamilyen váratlan vészhelyzet és a tömeggel együtt megrohamoznunk a boltokat – mondván hátha nekünk is jut valami. A legjobb előre felkészülni, tehát mindig legyen otthon megfelelő ivóvíz és élelmiszerkészlet tartalékunk. A palackozott víz és a különféle konzervek, illetve száraz élelmiszerek évekig elállnak a kamrában. Ne várjuk meg, míg beüt a baj, bármikor elkezdhetünk raktározni. Ráadásul nem is kell feltétlen egyszerre megvennünk mindent, hiszen havi szinten is vásárolhatunk valamennyi tartalék élelmiszert, amit félreteszünk. Ezzel elejét vehetjük a kellemetlen meglepetéseknek, és nyugodtan hátradőlhetünk, amíg mások egymással versengenek a boltokban az utolsó pár konzervért.

Konklúzió

A helyzet bár mostanság eléggé bizonytalan, mégsem érdemes rettegésben élnünk. Azonban a struccpolitika sem jelent megoldást a váratlanul felmerülő problémákra. Így tehát a legjobb amit tehetünk, ha higgadt fejjel végiggondoljuk a helyzetünk, és felkészülünk az esetleges krízisekre. Ezzel a pár aprósággal, némi spórolt pénzzel a zsebünkben és tartalék élelmiszerrel a kamránkban sokkal nyugodtabban átvészelhetjük ezt az időszakot. Így nem fog rámenni az egészségünk a folyamatos stresszre, aminek sokan ki vannak téve, hiszen ezek leginkább a bizonytalanságból fakadnak.


Kommentelne? Kattintson ide!