h i r d e t é s

Valótlan tények miatt fizethet a Tények

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Valótlan tények miatt fizethet a Tények

2017. április 12. - 13:58

 

Közel 2 millió forint sérelemdíjat fizethet a Tv2, amiért a Tények névazonosság miatt egy teljesen kívülálló embert kevert bele egyik karaktergyilkossági kísérletébe - írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu

A csatorna 300 ezer forintot elegendő kárpótlásnak tartott volna a szakmailag is végtelenül kínos lyukra futásért, de a bíróság szerint több személyiségi jogot is megsértettek, ezért Vajna csatornájának fizetnie kell.

1,7 millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a Tv2-nek, valamint a tévének kell állnia a 127 ezer forintra rúgó ügyvédi költséget - ezzel az ítélettel zárult szerdán, első fokon az a személyiségi jogi per, amit azért indított Gergely Zsófia, mert a róla készült fotókkal, videókkal illusztrálták a hvg.hu azonos nevű újságírója ellen indult lejárató riportot. A Tv2 az anyagba egyszerűen beszerkesztette a csaknem 10 évvel ezelőtt egy állatvédelmi szervezetnél dolgozó névrokon fotóit, és őt mutogatták, miközben teljesen valótlan „tényeket” mutatott be a „Tények”. Az ítélet nem jogerős.

Az állami Eximbank milliárdos hitelével megtámogatott, kormányzati hirdetésekkel telenyomott Tv2 álláspontja szerint 300 ezer forint megfelelően méltányos sérelemdíj az országos médiában bemutatott, teljesen kívülálló személy hírbe hozásááért. Gergely Zsófia viszont 2 millió forintot kért kárpótlásként, amiért megsértették személyiségi jogait, illetve képmáshoz való jogát, valamint jóhírnevét és visszaéltek személyes adataival.

Az ügyben szerdán hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék, amely a felperessel értett egyet, és kimondta, hogy több jogát is megsértette a Tv2. Az eredetileg kért 2 milliós összeget minimálisan azért csökkentette, mert figyelembe vette, hogy a tévé honlapjáról törölte a balul elsült riportot, illetve másnap bemondták saját tévedésüket.

„Ez így teljes pernyertesség, hiszen a bíróság is egyetértett azzal, hogy nemcsak az ügyfelem képmáshoz való joga sérült, de a jó hírneve is, amikor az eredeti célpontra vonatkozó állításokhoz kapcsolták” – mondta a felperes képviseletében ügyvédje, Bodolai László. „A Tv2 lassan elgondolkodhatna ezen a gyakorlaton, hogy ok nélkül próbál lejáratni embereket, mert ez a törvényes bírósági eljárásban visszaüt” – tette hozzá. Bodolai járt el abban a perben is, amit Spéder Zoltán üzletember indított a Tények egy másik lejárató anyaga miatt, ott a Fővárosi Törvényszék rekord összegű, 5,7 millió forintos sérelemdíjat ítélt meg az üzletember családi életében és zsebében vájkáló, manipulált Tények-anyagért.

A szerdai tárgyaláson tanúk támasztották alá, hogy Gergely Zsófiának mennyire nehéz volt megélnie, hogy nevének azonossága miatt belekeveredett egy másvalaki ellen irányuló karaktergyilkossági kísérletbe, és hogyan érintette ez családját, közvetlen környezetét.

Itt tudósítottunk az első tárgyalásról, ahol még a Vajna-csatorna saját ügyvédje, Szabados Gergő is csak részben próbálta menteni a súlyos szakmai bakit. Elismerte ugyan a nyilvánvaló tévedést, ugyanakkor többek közt arra hivatkozott, hogy aki őt személyesen ismeri, annak a tévedés azonnal nyilvánvaló volt, vagyis nem hihette azt, hogy ő lenne a HVG újságírója. Ráadásul rögtön a másnapi Tények adásban, mikor folytatták az újságíró nevű elleni lejáratási kísérletet, már bemondták, hogy első alkalommal mellélőttek.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s