fbpx Üzembe helyezték a Belorusz Atomerőmű első blokkját | CIVILHETES

h i r d e t é s

Üzembe helyezték a Belorusz Atomerőmű első blokkját

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Üzembe helyezték a Belorusz Atomerőmű első blokkját

2021. június 11. - 12:44

 

2021 június 10-én a Belorusz Atomerőmű 1-es blokk átadás-átvételi jegyzőkönyvének aláírásával üzembe helyezték Fehéroroszország első atomerőművét.

Belorusz Atomerőmű - Forrás: Roszatom

Az blokk átadása a Belorusz Atomerőmű építésére kötött szerződéssel összhangban, a Fehéroroszország  törvényeinek megfelelően történt. A szerződés szerint a fővállalkozó ASZE Mérnöki Vállalat Rt. a garanciális kötelezettségvállalás érvényességének időtartamára szavatolja a blokk  berendezéseinek működőképességét. 

- Történelmi eseménynek lettünk tanúi a Roszatom első külföldön felépített legújabb 3+ generációs blokkjának üzembe helyezésével. Nagy munka eredménye ez, amelyet a két ország magasan képzett szakembereiből álló csapat végzett el, amely az orosz atomenergetika műszaki megbízhatóságáról és hatékonyságáról tanúskodik  – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom Állami Atomenergetikai Konszern vezérigazgatója.

- Amikor átadom fehérorosz kollégáinknak az ország első atomenergia-blokkjának jelképes kulcsát, teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy Fehéroroszország a legkorszerűbb és legbiztonságosabb létesítmény tulajdonosává vált – emelte ki Alekszandr Loksin, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.  elnöke, amikor átadta a blokk jelképes kulcsát Mihail Filimonovnak, a Belorusz Atomerőmű Egységes Köztársasági Vállalat vezérigazgatójának. „Mostantól erre a kulcsra Önnek leghamarabb 80 év múlva lesz szüksége, de csak ezért, hogy bezárhassa majd az erőművet.” – tette hozzá Alekszandr Loksin. 

A Belorusz Atomerőmű első blokkjának fizikai indítása 2020. augusztus 7-én kezdődött, majd az év november 3-án a blokkot rákapcsolták Fehéroroszország egységes energetikai rendszerére, 2020. december 22-án vette kezdetét a próbaüzem, majd 2021. június 2-án a Belarusz Köztársaság illetékes minisztériuma kiadta az engedélyt a blokk üzembe helyezésére.

A Belorusz Atomerőmű két VVER-1200-as, 2400 megawattos összteljesítményű reaktorral épült meg Asztravec városa mellett, Grodno megyében. Az atomerőműhöz Fehéroroszország 
a 3+ generációs orosz projektet választotta, amely teljes mértékben megfelel a nemzetközi biztonsági normáknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági ajánlásainak. Jelenleg négy ilyen típusú egység működik Oroszországban: a Novovoronyezsi illetve a Leningrádi Atomerőműben. 

A VVR-1200-as típusú reaktorok legfőbb jellemzője az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációja, amelynek köszönhetően az atomerőmű ellenáll a belső és külső behatásoknak. Az összes blokk rendelkezik úgynevezett zónaolvadék csapdával – egy olyan berendezéssel, amely egy hipotetikus súlyos baleset esetén megakadályozná a zónaolvadék környezetbe jutását. Emellett passzív biztonsági rendszerek egész sorával szerelték fel a blokkot, amelyek teljes áramhiány is képesek működni az operátorok közreműködése nélkül. 
A korábbi VVER-1000-es típushoz képest a VVER-1200-as blokk teljesítménye 20%-kal nőtt, jelentősen csökkent a kiszolgáló személyzet létszáma, az alapberendezés tervezett élettartamát kétszeresére növelték: 30-ról 60 évre és lehetőség van az üzemidő további 20 évvel való meghosszabbításra.


 

Kommentek

h i r d e t é s