h i r d e t é s

Üzemanyaghiány állhat a mennyiségi korlátozás hátterében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Üzemanyaghiány állhat a mennyiségi korlátozás hátterében

2022. június 24. - 17:22

Korlátozza az alkalmanként kiadható üzemanyagok mennyiségét a MOL és az OMV is.

Forrás: RTL.hu

A két nagy kúthálózat mától 50 literben maximalizálja - mind a hatósági áras, mind a piaci áras üzemanyagok - autókba tankolható mennyiségét. Az ATV Híradónak a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta, a korlátozás azt mutatja, hogy fogy az üzemanyag Magyarországon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be még tavaly novemberben, hogy 480 forinton rögzíti az üzemanyagok árának felső határát a kormány. Az orosz-ukrán háború kirobbanása tovább növelte az üzemanyagárakat Magyarországon, ezért a kormány újra és újra meghosszabbította a moratóriumot, a legutóbbi döntés október elsejéig tolta ki az árstopot.

A MOL magyarországi kommunikációs vezetője azt mondta: nyaranta a turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt megugrik az üzemanyagok iránti kereslet, emiatt vezetnek be mennyiségi korlátozást (100 helyett 50 liter), hogy zavartalan maradhasson az ellátás. Az új szabály mind a hatósági áras, mind a piaci áras üzemanyagokra vonatkozik.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint azonban más oka van a korlátozásnak.

A MOL bejelentése azt mutatja, hogy fogy az üzemanyag Magyarországon

– jelentette ki Egri Gábor. 

Éppen ezért a kisebb, független kutak mobilitásának megőrzése érdekében a szervezet arra kéri az autósokat, próbáljanak meg spórolni az üzemanyaggal.

Az ATV Híradó kereste a másik két nagy hazai benzinkúthálózatot, a Shell-t és az OMV-t, hogy megtudják, tervezik-e valamilyen hasonló korlátozó intézkedés bevezetését. A Shell mindössze annyit közölt, hogy hétfőn minden állomás kinyitott, és mind magyar, mind külföldi ügyfeleit kiszolgálja.

Az OMV-től ugyan nem érkezett válasz de megjelent egy közlemény a Facebook-oldalukon, mely szerint mától náluk is 50 literben maximálják az alkalmanként kiadható üzemanyag mennyiségét.

A kannába tankolt üzemanyag esetében mind a MOL-nál, mind az OMV-nél a drágább, piaci árat fogják felszámolni a kasszánál.

A DK-s Varju László szerint a mennyiségi korlátozásokkal megkezdődött a benzinárstop lassú és fokozatos kivezetése. „Ha a Fidesz meg akar szüntetni egy népszerű intézkedést, akkor nem egy nagy lépésben teszi” – vélekedett az ellenzéki politikus, és elutasította a „brutális orbáni megszorítócsomag minden elemét, így a benzinárstop kivezetését is”. „Felszólítjuk a Fideszt, hogy ne az emberekkel akarja megfizettetni a gyenge forint és az elhibázott gazdaságpolitika árát, ne vezesse ki a benzinárstopot” – követelte Varju.

Az ATV Híradó kereste a kormányt, hogy megtudják valóban tervben van-e a az ársapka kivezetése, válaszukban azt írták: az élelmiszer- és a benzinárstop október 1-i lejáratát megelőzően döntenek majd az esetleges meghosszabbításukról. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s