h i r d e t é s

Üzbég Atomerőmű - elstartolt a projekt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Üzbég Atomerőmű - elstartolt a projekt

2018. október 22. - 16:10

 

Vlagyimir Putyin orosz és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök jelére kezdetét vette Üzbegisztán első atomerőmű építési projektje

Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes (j) és Alekszej Lihacsov (b), a Roszatom vezérigazgatója jelentést tettek a két ország első számú vezetőjének arról, hogy a helyszínen készen állnak a szakemberek a mérnöki kutatómunka megkezdésére.

2018. október 19-én ünnepélyes ceremónia keretében kezdetét vette az Üzbég Köztársaság első atomerőművének megvalósítása. A rendezvénnyel megkezdődött az a mérnöki kutatómunka, amelynek eredményeként kiválasztják a későbbi atomerőmű helyszínét.

A közép-ázsiai ország első atomerőművében két VVER-1200-as reaktor fog működni. A 3+ generációs blokkok teljes mértékben megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek.

Az ünnepélyes projektindító rendezvény során élő televíziós kapcsolás keretében Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök és az üzbegisztáni hivatalos látogatáson Taskentben tartózkodott Vlagyimir Putyin orosz államfő kapcsolatba lépett az egyik helyszínnel, ahol a mérnöki kutatómunka kezdődik.

Az üdvözlőbeszédek elhangzása után a két ország első számú vezetői jelképes gombnyomással elindították azokat a kutatófúrásokat, amelyek során talajmintákat vesznek az egyik prioritást élvező lehetséges helyszínen. 

A számításba jöhető  helyszíneket korábban szeizmológiai, geológiai, környezeti és gazdasági célszerűségi szempontok alapján határozták meg.

A kutatófúrás helyszínén jelen voltak az üzbegisztáni Atomenergetika-fejlesztő ügynökség, az Üzatom szakemberei, valamint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnökei, tervezői, a regionális hatalmi szervek, társadalmi szervezetek képviselői, illetve a helyi lakosok.

"Üzbegisztán atomenergetikai iparának létrehozása, illetve fejlesztése, amit Shavkat Mirziyoyev elnök döntése nyomán kezdtek meg, új fejezetet nyit az ország energetikai iparának történetében és lendületet ad a gazdaság stabil fejlődésének, illetve hozzájárul a lakosság életkörülményeinek javításához" - hangsúlyozta Alisher Sultonov üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözlő beszédében. 

Az esemény kapcsán Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője hangsúlyozta: "Üzbegisztán és Oroszország atomenergetikai együttműködése több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk arra, hogy Üzbegisztán az orosz technológiát választotta első atomerőműve számára. Oroszország a világ jelenleg legkorszerűbb, 3+ generációs atomerőművét építi fel, amelyben két VVER-1200-as reaktorral szerelt, az összes nemzetközi követelménynek megfelelő blokk fog működni".

A projektindító rendezvény alkalmából atomenergetikai szakemberképzési megállapodást írt   alá a Roszatom, az Üzbég Tudományos Akadémia valamint az Üzatom ügynökség. A megállapodás atomenergetikai szakemberek, illetve a kapcsolódó ágazatok szakembereinek képzését irányozza elő és az Orosz Atomenergetikai Kutatóegyetem, a MIFI taskenti részlegének megnyitásáról is rendelkezik.  

A Roszatom  és az Üzatom vezetői, Alekszej Lihacsov illetve Jurabek Mirzamahmudov megállapodást írtak alá, amely az atomenergetika társadalmi elfogadottságát hivatott elősegíteni az Üzbég Köztársaságban. A dokumentum a kétoldalú együttműködés alapjául szolgál az atomenergetika népszerűsítése terén és a lakosság tájékoztatása mellett előirányozza az üzbég média képviselőinek képzését, közös tematikus konferenciák szervezését, valamint szociális és oktatási programok megvalósítását Üzbegisztában.


 

Kommentek

h i r d e t é s