h i r d e t é s

Uniós szabályok készülnek a minimálbérről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Uniós szabályok készülnek a minimálbérről

2020. október 29. - 05:46

 

Az indítvány értelmében a kormányok minden évben jelentésben számolnának be a minimálbér-lefedettség adatairól az Európai Bizottságnak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A munkavállalók megfelelő minimálbérhez való juttatása a célja annak az uniós irányelvnek, amelyet az Európai Bizottság szerdán terjesztett elő. A testület nem kötelezi a tagállamokat minimálbér bevezetésére és nem határoz meg közös minimálbér-szintet sem. Nem kívánja átvenni sem a nemzeti hatóságok, sem a szociális partnerek hatáskörét és szerződéses szabadságát a bérek meghatározására. Jogalkotási javaslatával azt szeretné elérni, hogy minden egyes országban világos és egyértelmű feltételek mentén, a szociális partnerek bevonásával állapítsák meg a tisztességes megélhetést biztosító minimálbért, amelyet a bruttó bérhez igazítanának. Az intézkedések végrehajtását a tagállamoknak folyamatosan ellenőrizniük kellene és gondoskodniuk a betartásukról. Az indítvány értelmében a kormányok minden évben jelentésben számolnának be a minimálbér-lefedettség adatairól az Európai Bizottságnak.

"Az Európai Unióban dolgozó munkavállalók 10 százaléka szegénységben él, ez nem maradhat így tovább" - nyilatkozta az előterjesztés előadója, Nicolas Schmit munkahelyteremtésért és szociális jogokért felelős biztos. "A minimálbérnek lépést kell tartania a fizetések utóbbi évtizedekben tapasztalt emelkedésével. A kollektív tárgyalások alapvető fontosságúak ebben a tekintetben".

A megfelelő szintű minimálbér csökkenti a munkavállalói szegénységet, a nemek és a bérek közötti szakadékot és növeli a termelékenységet - vélekedik a brüsszeli testület, amely szerint külön aktuálissá és sürgetővé teszi a jogszabályi javaslatot, hogy a járvány frontvonalában dolgozó szakemberek és a nők nagy része minimálbérből kénytelen megélni az EU sok országában.

A minimálbért már minden EU-tagállamban bevezették: 21 országban törvény írja elő, hatban kizárólag kollektív szerződések biztosítják. Sok-sok dolgozó azonban kiszorul a védelemből. Ott, ahol kollektív szerződések garantálják a minimálbért, általában magasabb a színvonala és alacsonyabb a bérek közötti egyenlőtlenség. Az Európai Bizottság szándéka ezért a bérekkel kapcsolatos kollektív megállapodások elősegítése, különösen ott, ahol ebből kimarad a munkavállalók több mint 30 százaléka. Magyarország mindenképpen ezek közé a tagállamok közé tartozik.

A javasolt irányelvről az Európai Parlamentnek és a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsnak kell megállapodnia, mielőtt hatályba lép. Ez jó pár hónapot vehet igénybe. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s