fbpx Ukrajnának nem tetszik a gázszerződésünk, de Szijjártó Péter megvédte | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ukrajnának nem tetszik a gázszerződésünk, de Szijjártó Péter megvédte

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ukrajnának nem tetszik a gázszerződésünk, de Szijjártó Péter megvédte

2021. október 19. - 07:15

 

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: csúfos kudarccal végződött Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs kampánya.

Szijjártó Péter - Forrás: Facebook

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodást Oroszországgal - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn. Azt mondta, két fontos, a magyar nemzetbiztonságot is súlyosan és határozottan érintő téma szerepel a napirenden.

Az egyik az energiaellátás kérdése – a decemberi keleti partnerségi csúcs előkészítése kapcsán merült fel az európai energiaválság és annak a Közép-Európát érintő része. Szijjártó Péter közölte, az Oroszországgal kötött hosszútávú gázvásárlási szerződésünk biztonságot nyújt az országnak (főleg miközben az európai gázszállítások mértéke alatta marad a biztonságot jelentő mértéknek), de ennek megkötése után Ukrajna heves kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarország ellen és, nem EU-tagként az Európai Bizottságnál bepanaszoltak minket - mondta.

"Az ukránok súlyosan beavatkoztak a belügyeinkbe, és a szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tettek"

- jelentette ki a tárcavezető, elítélve a történeket.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán megosztott videójában hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye.

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte a múlt heti EU-ukrán csúcstalálkozón Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte: Közép-Európa orosz földgázra való utaltságának említésekor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban vannak még olyan gázmezők, amelyek kitermelésének jogát nyugati cégek gyakorolják, de ezek saját profitérdekeik mentén nem termelik ki a gázt ezeken a mezőkön.

Kérdésre elmondta: a legnagyobb ilyen kiaknázatlan gázmező a Fekete-tenger Romániához tartozó talapzatán található. "Hosszú évek óta győzködjük az amerikai-osztrák konzorciumot, amelyik birtokolja a kitermelés koncesszióját – Exxon, OMV –, hogy termeljék ki ott a gázt. Mi, románok és magyarok, megnöveltük a két ország gázvezetékeinek kapacitásait, a fizikai lehetősége megvan, hogy a román tengpartról eljusson a gáz a magyar rendszerbe. Mi elvégeztük a házi feladatunkat. Amíg viszont ők nem termelnek ki, csak várni tudunk. 5-6 éve tárgyalunk erről a kérdésről, voltak tervek, ígéretek, de nem volt előrelépés" - fejtette ki a tárcavezető, megjegyezve, hogy ráadásul a döntés után is évekbe telik, mire a gyakorlatban gáz érkezik onnan.

Még mindig vannak hiányzó gázvezeték-összeköttetések is a térségünkben, ezek szintén ellehetetlenítik alternatív energiaforrások bevonását - tette hozzá még Szijjártó Péter.

Migráció

Továbbra is azt szorgalmazzák, hogy Egyiptom kiváló teljesítményét a migráció elleni harcban ismerje el az Európai Unió: 2015 óta sem onnan, sem az országon keresztül nem jött migrációs hullám Európába - mondta Szijjártó Péter. "Azt kértük, hogy

  • az Egyiptom részére jóváhagyott 120 millió eurós támogatást adják át mielőbb a mesterséges politikai feltételektől mentesen.
  • A határvédelemhez szükséges határvédelem megvásárlását engedélyezzék - nonszensz, hogy európai korlátozások miatt nem vehetnek olyan technológiát, amellyel megvédhetnék Európát a migrációtól.
  • Hívják össze minél előbb a társulási tanács ülését az EU és Egyiptom között, a párbeszéd csatornáinak fenntartása érdekében

– sorolta a miniszter.

Feltették neki a kérdést, hogy az Ukrajnával kialakult konfliktus hogyan hathat a kárpátaljai magyarságra, mert fenyegetőzés már volt. Válaszában nyilvánvalóvá tette:

"elfogadhatatlan lenne, ha a kárpátaljai magyarokkal szemben bármiféle további korlátozásokat vezetnének be,

már csak azért is, mert az Európából vásárolt legtöbb gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett a közép-európai szállítási útvonalakon keresztül. Nyilvánvalóan senkinek sem lenne érdeke a jelenlegi helyzet további eszkalálása, ezért kevésbé lenne észszerű az ukránok részéről bármiféle további jogkorlátozás a kárpátaljai magyarok vonatkozásában" - jelentette ki. (Infostart)


 

h i r d e t é s