h i r d e t é s

Újranyithatják Recsket: titkos jelentés alapján döntenek ősszel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újranyithatják Recsket: titkos jelentés alapján döntenek ősszel

2017. augusztus 19. - 13:49

A kormány vívódik, hogy ősszel újranyissa-e a 2000 óta víz alá merült recski bányát.

Forrás: magyarnarancs.hu

Ősszel születhet döntés arról, hogy újranyitják-e a recski bányát, amely a világ egyik legnagyobb rézérckészletét és mintegy 50 tonna aranyat rejt

- írja a Figyelő.

A lap tudomása szerint a bánya esetleges újrahasznosításával kapcsolatos tanulmányt a KPMG készíti és "fontossága és értékessége" miatt tíz évre titkosították, igaz ezt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ősszel mégis nyilvánosságra hozhatja. 

A cikk emlékeztet arra, hogy egy korábbi kormányhatározat értelmében megvalósíthatósági tanulmány készül a Heves megyei lelőhely esetleges újrahasznosításáról és az erről szóló pályázaton a KPMG nyerte el a tanulmány kidolgozásának lehetőségét.

Az anyag

A Recsk I.- rézérc és a Recsk II.- nemes- és színesfémérc védnevű bányatelkek újrahasznosításának lehetőségeit és feltételeit vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány

 nevet viseli és Nagy Sándor recski polgármester tudomása szerint tíz évre titkosították, de szeretnék elérni, hogy legalább szűk körben betekinthessenek abba, mivel a téma szakmai és társadalmi kérdés is. A jelek szerint ezt a titkosítást oldaná fel az MNV ősszel.

Fontos egyébként tudni, hogy a bánya újranyitása meglehetősen komplex feladat lenne, hiszen egyrészt a bánya 2000 óta víz alatt van, másrészt az újranyitáshoz és szakmai befektető kezébe adásához vagyonértékelésre és koncessziós szerződés megkötésére is szükség van.

A bányában a csúcson 1300-1500 ember dolgozott, de most már a településen működő bútorgyár is munkaerőhiánnyal küzd és nem tudják azt sem, hogy képes lesz-e az oda most betelepülő kínai cipőgyár kellő számú dolgozót találni.

A recski rézbányáról röviden

  • A recski bánya rezet, cinket, ólmot és nemesfémeket tartalmazó érclelőhelyeit már a 18. század elején ismerték.
  • A nemesfémbánya az 1830-as évektől 1926-ig magánkézben volt, majd az 1930-as években Magyar Királyi Állami Mátrabánya néven réz-, arany- és ezüstbányászat folyt ott.
  • 1945 februárjában az üzem 70 dolgozóval kezdte meg működését, napi 200 tonna kitermelésével indult meg újra a termelés.
  • A gazdaságosan kitermelhető ércvagyon 36 millió tonnára becsülhető.
  • Az utolsó bányaprivatizációs tervek idején az ércvagyonból kinyerhető réz értékét 7 milliárd dollárra becsülték, ugyanakkor azóta 8300 dollárról 6500 dollárra csökkent a réz tonnánkénti árfolyama, így 5,5 milliárd dollárt (kb. 1430 milliárd forint) érhet most a recski réz.
  • A Recsk melletti Lahóca-hegy aranyat is rejt, a becslések szerint 34,6 millió tonna, tonnánként 1,47 gramm aranyat tartalmazó érvvagyonról szólnak. Ez közel 51 tonna aranyat jelentene, aminek az értéke akár a 300 milliárd forintot is elérheti.

Az arany dollárban unciánként mért árfolyama ma 1300 dollár közelébe emelkedett, ami csak néhány dollárnyi távolságot jelent a 9 havi csúcstól. 

Forrás: portfolio.hu

A réz tonnánkénti árfolyama a londoni fémtőzsdén közben 6500 dollár közelében mozog most. 

Forrás: portfolio.hu

portfolio.hu

 


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky