h i r d e t é s

Újragondolják a daganatos betegek kezelését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újragondolják a daganatos betegek kezelését

2020. augusztus 06. - 10:08

 

Kutatók, szakpolitikusok és civilek közösen dolgoztak ki akciótervet a daganatos betegekért.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Európai Onkológiai Akadémia (European Academy of Cancer Sciences) számos rákkutatóval, szakpolitikai döntéshozóval és civil szervezettel folytatott konzultációt, hogy konszenzuson alapuló ajánlásokat fogalmazzon meg az Európai Bizottság Onkológiai Missziója (Cancer Mission) számára. Mint mondták, egy átfogó, a kutatások eredményeit a betegellátásban minél hamarabb alkalmazó megközelítéssel lehetne elérni a kívánt eredményt.

Az ajánlásokat a Molecular Oncology folyóirat augusztusi számában publikálták. A szakértők a cikkben hangsúlyozzák a fenntartható, határokon átnyúló infrastruktúra kiépítésének szükségességét, amelyek lehetővé teszik a kutatók szoros együttműködését. "A kiterjedt európai hálózatok a kutatók számára hozzáférést biztosíthatnak a betegek, a biológiai anyagok és technológiai források tömegéhez, összekapcsolva a kutatást és az egészségügyi ellátást" - olvasható az összefoglalóban.

A szakemberek továbbá konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, hogy miként lehetséges "a betegeket felelős helyzetbe hozni, javítani a szakemberek képzésén, valamint csökkenteni az onkológiai kutatások terén a jelenleg fennálló egyenlőtlenségeket az Európai Unión belül". Az ajánlások megfogalmazásában Magyarországról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója vett részt - olvasható a közleményben. (MTI) / hazipatika.com


 

h i r d e t é s