h i r d e t é s

Újbuda saját halottjának tekinti Törőcsik Marit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újbuda saját halottjának tekinti Törőcsik Marit

2021. április 17. - 10:36

 

Törőcsik Maritól búcsúzik Újbuda

Törőcsik Mari - Forrás: Zih Zsolt / MTI

Újbuda díszpolgára, minden idők egyik legjobban elismert és díjazott művésze, akire méltán lehetünk büszkék itthon és a világ bármely pontján, április 16-án örökre elhagyott minket.

Pályáját töretlen siker és a szakma, illetve a közönség iránti hűség jellemezte. A legendás színésznő nem csak itthon, Magyarországon, hanem világszerte ismert és elismert művész volt. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt.

Utolsó üzenetét nyolcvanötödik születésnapján, 2020 novemberében küldte el az újbudaiaknak. Törőcsik Marinak ezek voltak az utolsó szavai hozzánk:

"A nehéz napokon azt kívánom mindenkinek, hogy gondoljanak a múlt szép napjaira és a jövő szép napjaira."

1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. 132 színházi szerepét őriz az archívum, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma 174. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta. Barátja, Pilinszky János költő az elsők között ismerte fel és fogalmazta meg ennek a páratlan tehetségnek a titkát. Így írt róla:

"Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan. A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre. Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié…"

Tegnap éjjel örökre elment. Hiánya betölthetetlen űr a színpadon…

Törőcsik Marit Újbuda Önkormányzata saját halottjának tekinti.


 

Kommentek

h i r d e t é s