h i r d e t é s

Újabb országban kezdték meg a marihuána legalizálásának előkészületeit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb országban kezdték meg a marihuána legalizálásának előkészületeit

2021. január 18. - 16:29

 

Annak ellenére, hogy Európa egyik legszigorúbb drogpolitikáját alkalmazzák, Franciaország az egyik legnagyobb marihuána-fogyasztónak tekinthető a kontinensek. 

Forrás: MTI/EPA/Nina Prommer

A szigor bukása miatt pedig egy csapatnyi képviselő az ellentétes úttal próbálkozik: a legalizálással.

Január 13-án ugyanis hivatalos konzultációt indítottak el a francia lakossággal, mellyel az a cél, hogy egyrészt megtudják a franciák kannabiszhoz való hozzáállását, másrészt megtudják, hogy a lakosság milyen drogpolitikát szeretne a francia kormánytól.

Érdekesség, hogy az Assemblé Nationale hivatalos weboldalán elindított konzultációra már körülbelül 175 000 ember küldött be választ, az átlagos 30 000-rel szemben, amennyiben általában válaszolni szoktak az ilyen jellegű nemzeti konzultációkra.

Olyan jellegű kérdések megválaszolását várják például, hogy a lakosság szerint vajon hatékony-e a francia drogpolitika a kereskedelem visszaszorítása terén, vagy a lakosság szerint jelent-e akkora veszélyt a kannabisz fogyasztása, mint mondjuk az alkoholé.

Az Emmanuel Macron pártjához tartozó egyik parlamenti képviselő például úgy fogalmazott, hogy adatgyűjtés céljából indították útjának a kérdőívet. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy megerősítést nyer az eddigi feltételezése, hogy a francia politikai osztály kevésbé liberális a kannabisszal, mint a lakosság.

Mint a France24 is megjegyzi, Franciaországban van a legnagyobb arányú marihuána-használat Európában, a 15-64 év közötti korosztály 41 százaléka vallja ugyanis, hogy életében már legalább egyszer fogyasztott a szerből.

Segítheti a jövőbeli esetleges dekriminalizációt a WHO egyik nemrégiben meghozott döntése is, melynek keretében a marihuánát a Nemzetközi Kábítószerek Listáján a legsúlyosabban üldözendő kategóriából a legenyhébb kategóriába sorolták át, elismerve a jótékony orvosi hatásait is. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s