h i r d e t é s

Újabb óraátállítás közeleg, lehet, hogy az egyik utolsó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb óraátállítás közeleg, lehet, hogy az egyik utolsó

2022. március 25. - 07:20

Az Európai Unió 2019-ben a gyakorlat eltörléséről döntött, de egyelőre nem tudni, mikor lesz az utolsó óraállítás.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Lukas Blazek

A tavasz sokak számára igen kedves időszak: nő a napsütötte órák száma, melegszik az idő, felébred a természet, az ilyenkor szokásos óraállítást ugyanakkor nem mindenki szereti. Március 27-én hajnali 2 órakor az órákat hivatalosan egy órával előre, 3-ra tekerik, ezzel gyakorlatilag egy óra alvást vesztünk.

Az óraállítás mögötti gondolat lényege, hogy maximalizálják az északi féltekén az ébren töltött idő során a napfényt – írja a National Geographic. A gyakorlat előnyeit az utóbbi időszakban egyre többet kritizálják, az átállítás ráadásul kimutathatóan befolyásolja egészségünket.

Bolygónk forgásából adódóan a nappalok hossza szezonális ingadozást mutat, nyáron az északi féltekén több a napsütötte órák száma, míg télen a déli félgömbön. A nyári időszámítás ötletét sokan Benjamin Franklinhez kötik, aki 1784-ben egy feltételezhetően szatirikus levélben értekezett arról, hogy Párizsban 6-kor kel a nap, amikor a városlakók többsége még alszik. Mint írta, ha a párizsiak ekkor kelnének, rengeteg gyertyát spórolhatnának. Érdemes kiemelni, hogy Franklin még nem javasolta az óraállítást.

A gondolat csak a 19-20. század fordulóján vált elterjedté. A nyári időszámítást végül 1916-ban, az első világháború okozta gazdasági nehézségek miatt vezették be Németországban és az Osztrák–Magyar Monarchiában. Az óraállítást később más államok is átvették. 2019-ben az Európai Unió a gyakorlat eltörlése mellett döntött, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor lesz vége az óraállításnak.

A nyári időszámítás pozitívumai nem egyértelműek. Egyes tanulmányok alapján az óraállítást követően nő a szívrohamok és a halálos közlekedési balesetek száma, ami talán a megváltozott bioritmusnak tudható be. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy az óraállítással spórolunk-e egyáltalán energiát, de fontos hozzátenni, hogy a hatások területenként nagyon változóak lehetnek.

Az biztos, hogy az óraállítást egyre többen ellenzik. Egy 2018-as felmérés alapján a megkérdezett 4,6 millió európai 80 százaléka eltörölné a gyakorlatot. (Natonal Geographic)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s