h i r d e t é s

Újabb módszerekkel próbálják befolyásolni a közép-európai közvéleményt az oroszok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb módszerekkel próbálják befolyásolni a közép-európai közvéleményt az oroszok

2020. július 31. - 14:06

 

Az orosz érdekeknek megfelelő félrevezető híradások nem számítanak újdonságnak, de egy új összefoglaló remekül bemutatja, milyen sokféle módon próbálják befolyásolni a megcélzott országok közvéleményét.

A kép illusztráció! - Forrás: The Daily Beast

A Fireeye kiberbiztonsági szolgáltató cég kutatói szerint az általuk szellemíró* névre keresztelt dezinformációs kampány 2017 óta tart, a célkeresztben pedig az egyaránt NATO-tag, az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító Lengyelország, Litvánia és Lettország áll. Az elkövetők ugyan nem ismertek, de mivel minden esetben az orosz külpolitika érdekeinek megfelelő anyagokat terjesztenek, józan belátás alapján valószínűsíthető az orosz kötődésük.

A cég által bemutatott módszerek közül talán az a legérdekesebb, hogy hackerek feltörik internetes lapok szerkesztőségi rendszereit, és vagy régebbi cikkek tartalmát cserélik ki, vagy teljesen újakat publikálnak, majd közösségi médiafelületeken igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, mielőtt a szerkesztőségben észlelik, hogy mi történt. Tavaly például így került ki egy litván hírportálra egy hamisított cikk arról, hogy az országban szolgáló, NATO-szövetséges német katonák megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt.

Néhány további kitalált történet:

  • egy NATO-páncélos elütött egy litván gyereket,
  • egy NATO-hadgyakorlat nyomán lerohanják és megszállják Fehéroroszországot,
  • Litvánia első koronavírusos betege egy amerikai katonatiszt,
  • az Európában állomásozó amerikai parancsnoka a lengyel és a balti hadseregeket bírálta.

De ahogy a BBC írja, nem csak a média lehet cél. Egy lengyel katonai akadémia honlapján például az intézet parancsnoka nevében jelent meg egy az „amerikai megszállók” elleni harcra buzdító üzenet, nyilván az amerikai katonák jelenléte ellen lázítva. Általánosságban pedig az a cél, hogy a megcélzott országok közvéleményét szembefordítsák a NATO-val.

A fentiek mellett persze a kutatók dokumentáltak olyan jól ismert módszereket is, mint hogy a valóságban nem létező újságírók által jegyzett cikkeket, blogposztokat igyekeznek terjeszteni (oldalak feltörése nélkül), valamint e-maileket küldenek kormányzati hivatalnokok, katonatisztek és újságírók nevében. (g7.hu)


 

h i r d e t é s