h i r d e t é s

Újabb méregdrága út épül, kilométerenként 3300 millió forintból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb méregdrága út épül, kilométerenként 3300 millió forintból

2022. január 12. - 15:51

Csaknem 107 milliárd forintból épülhet meg az M44-es záró szakasza

A M44-es út - Forrás: Dankó Béla Facebook oldala

A Hódút Kft. építheti meg az M44-es gyorsforgalmi út utolsó, Kecskemét-Szentkirály közti szakaszát csaknem nettó 107 milliárd forintért. A szerződést várhatóan még idén megkötik - tájékoztatta a beruházó Nemzeti Infrastruktúrakezelő (NIF) Zrt. kedden az MTI-t.

Az M44-es gyorsforgalmi út ezzel a szakasszal kapcsolódik be az M5-ös autópályába. Azt írták, a Kecskemét-Szentkirály közti szakasz 32,2 kilométer hosszú, 22,50 méter koronaszélességű lesz, 14 műtárgyat kell kialakítani.

Az építkezés az 5. számú főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5-ös autópályával a Kecskemét-Észak csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely épül.

Nagykőrösig a keresztező országos utakat és földutakat az autóút felett, a 140. számú Cegléd-Szeged vasútvonalat a tervezett autóút alatt vezetik át.

A nyomvonal Szentkirály és Kocsér települések közigazgatási határát megközelítve, attól mintegy 600 méteres távolságban halad; majd csatlakozik az épülő Szentkirály-Lakitelek szakaszhoz.

A Kecskemét-Nagykőrös közötti szakaszt még M8 gyorsforgalmi útként tervezték, de a forgalomba helyezésre már M44 gyorsforgalmi útként kerül sor - közölte a NIF.

A NIF azt írta, "a szerződés hatályba lépése a forrástól függ". Arra a kérdésre, hogy az M5-ösbe való bekötésig ingyenes marad-e az M44-es, és hogy mikor készülhet el a "záró" szakasz, nem válaszoltak.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő a Békés Megyei Hírlap keddi számában megjelent interjúban azt mondta: "várhatóan 2025-től végig gyorsforgalmi úton közlekedhetünk Békéscsaba és Budapest között".

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő közösségi oldalán emlékeztetett, Lakitelektől Békéscsabáig közel 90 kilométeren már elkészült a pálya. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s