h i r d e t é s

Újabb másfél évvel halasztódnak betegségmegelőző programok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb másfél évvel halasztódnak betegségmegelőző programok

2018. december 23. - 08:07

 

Újabb másfél évvel halasztódnak betegségmegelőző programok - így például a vastag- és végbélszűrés, vagy keringési betegségek megelőzését célzó komplex programok. 

A betegeknek elegük van a magyar kórházi viszonyokból - Fotó: MTI-Balogh Zoltán

A sürgősségi osztályokon viszont január elsejétől be kell vezetni az úgynevezett triázs rendszert, amely fokozatokat határoz meg a sürgősség megállapításához. Az egészségügyi szakértő szerint ez a lépés szükséges, de átgondolatlan.

„Bekerültem Magyarország egyik jobb kórházába tegnap éjjel, és azon kaptam magam, hogy épp utánaolvasok az egészségügyi rendszernek..”

-posztolta pár napja Ruby Rose az instagramján – amit 13 és fél millióan követnek. A hollywoodi színésznő épp Budapesten forgatott, amikor szilikon füldugója miatt be kellett mennie az Uzsoki kórházba. Amit ott látott, az egy horrorfilmre emlékeztette – és ezt meg is osztotta rajongóival.

Azóta nem csak szörnyülködik, hanem megkérdezte a kórházakat, mire lenne hirtelen szükségük: és bevásárolt ágyneműből, papírtörlőből, lepedőből és ha már jön a karácsony, játékokból is.

"Magyarországon egységes rendszer alakul ki, magas színvonalú rendszer alakul ki és egy olyan rendszer, amelyiket össze lehet vetni a világ sürgősségi ellátórendszereivel szinte akármelyik országgal. Hála Istennek ez jövő év január elsején indul” - mondta Kásler Miklós.

A héten szerdán jelent meg a minisztériumi rendelet arról, hogy a sürgősségiken a triázs rendszert kell alkalmazni jövőre - a kórházaknak erre így van még nagyjából egy hetük. Kásler Miklós azt mondta, mindent elkövetnek, hogy január elsejére felkészüljenek az intézmények, de hozzátette, "nyilván lesz egy-két kivétel".

A rendszer lényege, hogy a sürgősségire beérkezőket már az elején osztályozzák, hogy mennyire igényelnek sürgős, vagy szakellátást - majd ez alapján küldik tovább őket a megfelelő orvoshoz.

Kincses Gyula, korábbi Egészségügyi Államtitkár azt nyilatkozta: „Maga az elv jó, de be kellene látni, hogy ennyi pénzből ennyi ellátási helyen nem lehet tisztességes ellátást nyújtani, tehát át is kéne szervezni a sürgősséget, nem csak rendeleteket hozni”

Ez a rendelkezés pedig nincs végiggondolva, sőt, több veszélyforrást is hordoz magában - mondja Kunetz Zsombor. Mivel a felkészüléshez nem elég a maradék pár nap, az osztályozó orvosra vagy nővérre pedig nagyon nagy felelősség hárul. Hozzátette: „Ez egy álmegoldás lesz és hamis biztonságérzetet fog adni: elképzelhető, hogy kevesebbet kell várni bizonyos betegségtípusoknak, de nem biztos, hogy profibb ellátás párosul.”

Több egészségvédő program bevezetése viszont halasztódik, másfél évvel. Így például a „szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés” csak 2020 júniusára várható.

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s