h i r d e t é s

Újabb leállás fenyegeti az autóipart, nem jön alapanyag a magyar gyárakba

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb leállás fenyegeti az autóipart, nem jön alapanyag a magyar gyárakba

2022. március 06. - 08:10

Akár olyanok is, mint a koronavírus-járvány alatt.

Rendkívül erősen kezdte a 2022-es évet a magyar ipar, a KSH adatai szerint januárban az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal, az előző évhez mérten pedig 8,9 százalékkal nőtt a termelés. Bár a KSH részletes adatokat még nem közölt, rövid kommentárjában kiemelte, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt. Ezzel szemben a második legfontosabb ipari ágazat, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása gyakorlatilag stagnált. Ez azt jelenti, hogy lenne még potenciál a magyar feldolgozóiparban, ám még az év elején is korlátokba ütközött a termelés.

Ezzel egy időre vége a jó híreknek, ugyanis az ukrajnai háború miatt nem lesz fenntartható ez a növekedés, a nagyobb autógyárak sorra jelentetik be várható termelési problémáikat. A idehaza Győrben termelő Audi – a Volkswagen csoport többi tagjához hasonlóan – már be is jelentette, hogy az ukrán ellátási problémák miatt kénytelen visszafogni termelését. Ilyen közlések a következő napokban a többi hazai autógyártól is érkezhetnek, de más ágazatokat is érinthet a háború.

Virovácz Péter az ING Bank elemzője szerint az ukrajnai gyártóüzemek leállásával ismét alkatrészhiánnyal szembesülnek az autógyártók szerte Európában. Egyre több autógyár jelzi, hogy kezdenek kifogyni azok az alkatrész-készletek, amelyek most nem kapnak pótlást az ukrajnai üzemekből. Eközben az európai beszerzések egy jelentős része Oroszországot is érinti. Itt főleg alumínium, nikkel és palládium hiány alakulhat ki. Ez tovább fékezi majd az ipari termelés kapacitásait szerte Európában. Így hiába a januári jó teljesítmény, ez fenntarthatatlanná vált.

A következő hónapok legfőbb kérdése az lesz: lesz-e hasonló mértékű ipari leállás, mint a koronavírus-válság mélypontján. Akkor a kilábalási potenciál viszonylag magas volt, hiszen a korlátozások feloldásával a gyárak visszatérhettek a termeléshez. Volt az újrainduláshoz elegendő alkatrész, munka és tőke. Ukrajnát azonban elhagyta a munkaerő jelentős része, a tőkét megsemmisíti a háború, így az alkatrészek utánpótlása még hosszabb idő lehet. Az ipar idei teljesítménye tehát megjósolhatatlan, de egyértelműen egy újabb nehéz év elé nézünk - véli az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a magyar gazdaság orosz és ukrán kivitele közvetlenül viszonylag kicsi, egyes cégeknek azonban okozhat problémát háború és a szankciók. A beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint számos nyersanyag és az energia árának elszállása. Mindez más ágazatokban, például a műtrágya- vagy az alumíniumgyártásban is leállásokat eredményezhet. Az elemző szerint az idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, jelentős bizonytalanságok mellett 5-5,5 százalékos ipari termelésnövekedésre lehet számítani a tavalyi 9,6 százalék után. (Népszava


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s