h i r d e t é s

Újabb kutatás igazolja, hogy a kávé meghosszabbítja az életet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb kutatás igazolja, hogy a kávé meghosszabbítja az életet

2018. július 04. - 09:53

 

A szakértők 500 000 ember adatait tanulmányozták.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy új vizsgálat szerint a kávéfogyasztók átlagosan később halnak meg, mint azok, akik nem isznak kávét. Nem ez az első kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a kávé kifejezetten egészséges. - írja a 24.hu

Újabb tanulmány igazolja, hogy a kávé valóban egészséges – számol be a Business Insider. A korábbi kutatásokból már megtudhattuk, hogy a kávé csökkenti a szívelégtelenség, a cukorbetegség, a májelégtelenség, a demencia és bizonyos típusú rákok kialakulásának kockázatát, illetve segíthet az öregedés bizonyos tüneteinek enyhítésében.

Az új vizsgálat szerint a kávéfogyasztás csökkenti a korai halál esélyét, még akkor is, ha az ember naponta 8-nál több adag kávét iszik, vagy ha a szervezete csak lassan képes lebontani a koffeint.

Az Erikka Loftfield, a rockville-i Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa által vezetett csapat egy korábbi felmérés adatait elemezve 500 000 alanyt vizsgált az Egyesült Királyságban. A résztvevők közt mintegy 390 000 ember kávéfogyasztó volt.

Az eredmények alapján azok, akik napi 2-5 csésze kávét ittak 12 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg az elemzett 10 év során, mint a nem kávézók. A 6-7 adagot fogyasztók 16, a 8 vagy annál több csészével fogyasztók pedig 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg.

A szakértők eredeti célja az volt, hogy felmérjék, milyen egészségügyi kockázatokkal jár a kávéivás azoknál, akiknek a szervezete genetikai okok miatt csak lassan képes lebontani a koffeint. A kutatás azonban felfedte, hogy a kávé még ezeknél a személyeknél is csökkenti a korai halál esélyét.

Az eddigi vizsgálatok többségével csak azt sikerült kimutatni, hogy azok, akik kávét isznak, átlagosan később halnak meg. Azt viszont nem, hogy maga a kávé áll az összefüggés hátterében. Az új vizsgálatban ugyanakkor hatalmas mintával dolgoztak, és sikerült alátámasztani, hogy a kávé valóban szerepet játszik az egészség megőrzésében.

Egy tavalyi tanulmány hasonló eredményekre jutott. Abban a vizsgálatban is 500 000 alanyt tanulmányoztak, és a 16 évnyi adat elemzése után megállapították, hogy a napi 3 adag kávénak köszönhetően a férfiak 12, a nők pedig 7 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg.

Az ilyen és ezekhez hasonló kutatások mind azt igazolják, hogy a kávé nem káros, sőt, egészségügyi előnyökkel is járhat a fogyasztása.

 

24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s