h i r d e t é s

Újabb egy évet csúszik az olcsó temetés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb egy évet csúszik az olcsó temetés

2020. július 02. - 11:59

 

Tovább csúszik, most újabb egy évvel, a szociális temetkezés bevezetése.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A friss kormányrendelet szerint a szociális temetkezésre vonatkozó szabályozás újabb egy évvel késik, 2021. január 1-je helyett csak 2022. január 1-jén lép életbe - szúrta ki a szerdai Magyar Közlönyből az Mfor.hu.

A jogszabály hatályba lépésének dátumát évről évre halasztja a kabinet, a késlekedés oka azonban a mai napig nem ismert. Még törvényjavaslatok indoklásában sem tér ki a kormány arra, miért tolja ki mindig a hatályba lépés dátumát - írta a portál.

Még 2013 őszén jelentette be Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, hogy 2014. januártól lehet kérni a szociális temetést. Ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket. A szociális temetés lehetősége jövedelmi viszonyoktól független, és családok százainak nyújthat jelentős segítséget - érvelt akkoriban a politikus.

Selmeczi Gabriella szerint a baloldal a valós élettől elrugaszkodottnak igyekezett beállítani azt, hogy ha otthon hal meg valaki, akkor a gyászoló család öltözteti fel az elhunytat az utolsó útjára - ami a szociális temetés egyik feltétele -, noha ez a szokás eddig is jelen volt a vidéki Magyarországon.

Ennek ellenére már az elején komoly kritika fogalmazódott meg ezzel a temetkezési móddal kapcsolatban. (napi.hu)


 

h i r d e t é s