h i r d e t é s

Új embereket visz Gyurcsányhoz az MSZP

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új embereket visz Gyurcsányhoz az MSZP

2017. november 20. - 12:55

Újabb embereket von be az MSZP a Demokratikus Koalícióval (DK) egyeztető tárgyalódelegációjába, miután az elmúlt másfél hónapban nem tudtak érdemi eredményt elérni – értesült a Magyar Nemzet.

Fodor Gábor, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila közös sajtótájékoztatója 2014. április 7-én az országgyűlési képviselő-választás első fordulója után. Fotó: Nagy Béla Forrás: mno.hu

Információink szerint a Molnár Gyula pártelnökből, Hiller István választmányi elnökből és Tóth Bertalan frakcióvezetőből álló csoport munkáját két korábbi pártelnök, Mesterházy Attila és Tóbiás József fogja ezentúl segíteni. Nem fognak ugyan minden egyes alkalommal ott ülni a DK-s vezetőkkel szemben az asztalnál, de az előkészítésben komoly szerepük lesz.

Értesüléseink szerint a változtatási szándék érdemben múlt pénteken, egy nagyszabású értekezleten merült fel, ahol jelen volt a párt országos elnöksége, a választmány vezetése és a megyei elnökök is. A több órán keresztül zajlott egyeztetésen ugyanis rengeteg kritika érkezett amiatt, hogy Botka László hátralépése óta hiába kezdődhetett meg a közeledés a DK felé, még mindig nincs megállapodás a két párt között. Sokan ezért alapvetően Gyurcsány Ferencéket okolták, akik a szocialisták szerint csak húzzák az időt.

Úgy vélik, hogy a DK csak a saját érdekeit nézi, az a kizárólagos célja, hogy önálló frakciója legyen 2018 után a parlamentben, önálló állami támogatással, és még azt sem tartják a valóságtól nagyon elrugaszkodottnak, hogy az MSZP-nél is jobb eredményt érjenek el.

Ám – információink szerint – a szocialista párt vezetése is bőven kapott bírálatot a sajátjaiktól. Azzal érveltek, senkinek nem okozhat meglepetést, hogy a DK szeretne minél erősebb lenni, vagyis a hibát inkább az MSZP-ben kell keresni. Habár személyeskedésig nem fajult a vita – úgy tudjuk –, több utalás is konkrétan Molnár Gyulának szólt. Figyelemre méltó, hogy – a más pártokkal folytatott tárgyalásokban már 2014 előtt tapasztalatot szerző – Mesterházy Attila és Tóbiás József bevonását sem a jelenlegi pártelnök kezdeményezte, hanem – információink szerint – Tóth Bertalan.

Az MSZP és a DK közötti tárgyalásokon a legnagyobb nehézséget – úgy tudjuk – az jelenti, a nyerhetőnek tekintett választókerületeket nem tudják felosztani úgy, hogy az mindkét pártnak jó legyen. Az alapvető vita, hogy a DK saját támogatottságára hivatkozva többet szeretne, mint amennyit a szocialisták szintén a támogatottsági adatokat alapul véve adnának nekik.

Ráadásul az MSZP még mindig nem tett le arról, hogy ne csak az egyéni választókerületekben legyen megegyezés, hanem közös országos lista és közös miniszterelnök-jelölt is legyen. Szerintük ugyanis így van egyáltalán esély arra, hogy kormányváltásról beszéljenek.

mno.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky