h i r d e t é s

Úgy néz ki, Orbán szlovén szövetségese kikapott a választáson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Úgy néz ki, Orbán szlovén szövetségese kikapott a választáson

2022. április 24. - 21:38

Az exit pollok alapján az ellenzék nyerte a szlovén parlamenti választást.

Janez Jansa - Forrás: Valeria Mongelli/Bloomberg/Getty Images

A Janez Jansa által vezetett populista jobboldali Szlovén Demokrata Párt elvesztette a szlovén parlamenti választást az exit pollok alapján – derül ki az AP vasárnap esti gyorshíréből.

Az AP szerint a szavazatok többségét Robert Golob Szabadság Mozgalom pártja kapta, ami egy újonnan alapított balközép párt.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várták a közel 1,7 millió választópolgárt. A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntöttek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1471 jelölt és 20 pártlista szerepelt – írta az MTI.

Jansa a szavazata leadása után a sajtónak úgy nyilatkozott: jó választási eredményt vár.

Jansa Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legnagyobb szövetségesének számít az európai politikában. A szlovén kormányfő, akinek pártja az Európai Néppárthoz tartozik, mindenáron szerette volna a Fideszt benntartani a pártcsaládban.

Jansát korábban többször is azzal vádolták, hogy a sajtószabadság ellensége. A kormányhoz közelálló szlovén médiatermékekben ráadásul igen gyakori a migránsozás, vagy az ellenzéket lejáratni próbáló kampány. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s