h i r d e t é s

Tűzijátékra, kisvasútra, stadionra van pénz, a Lánchídra nincs

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Tűzijátékra, kisvasútra, stadionra van pénz, a Lánchídra nincs

2020. június 29. - 15:36

 

A Lánchíd felújításáról, a siófoki meteorológiai állomás melletti terület beépítéséről, a nemzet konzultációról és a gazdaságvédelmi intézkedésekről is beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Orbán Viktor a parlamentben 2020. június 28-én - Forrás: MSZP / Facebook

Molnár Zsolt (MSZP) a kormányoldalt bírálta a Lánchíd felújítása miatt, mert szerinte a kormánypártok és a kabinet kicsinyes politikai érdektől vezérelve bünteti a fővárosiakat, hatalmi játszmákat játszanak.
Tűzijátékra, kisvasútra, stadionra van pénz, de a Lánchídra, a nemzet szimbólumára nincs 8 milliárd forint - mondta.
Arra kérte a kormányoldalt, hogy fejezze be az árokásást, a nemzet megosztását.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: a Lánchíd felújítása fontos, ezért döntöttek a beruházás támogatásáról. Megjegyezte: azt viszont nem értik, hogy a jelenlegi városvezetés miért nem csinál semmit. Mint mondta, a főváros számláján 94 milliárd forint van, illetve 180 milliárd áll rendelkezésre államkötvényben, miközben a teljes felújítás, beleértve az alagutat is, 44 milliárdba kerül.
Nem a kormányzati támogatás, hanem a politikai akarat és a tehetség hiányzik - értékelt, és azt ajánlotta az MSZP-s képviselőnek, hogy inkább a városházán lobbizzon, hogy az ott lévők tegyék a dolgukat.

A Jobbik a siófoki meteorológiai állomás melletti terület beépítése ellen emelt szót

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) az ellen emelt szót, hogy a siófoki meteorológiai állomás melletti területen ötemeletes társasházat építsenek. A képviselő kritikával illette a tó körüli "ingatlanmutyikat", és hangsúlyozta: a szakemberek szerint nem lehet az obszervatórium környezetét megváltoztatni, mert a befolyásolja a mérések pontosságát.
Mi önöknek a fontosabb, az emberélet, a viharjelzések pontossága vagy ennek a teleknek beépítése, haveroknak való átjátszása? - tette fel a kérdést a kormánynak.
Orbán Balázs államtitkár elmondta: a kormány elkötelezett a Balaton természeti értékeinek fenntartása mellett.
Az üggyel kapcsolatban közölte: a hatóság valóban adott ki építési engedélyt a jogszabályoknak megfelelően, de bármelyik érintett bírósági felülvizsgálatot kérhet. Hangsúlyozta: az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és nem is fog megvalósulni. Azt kérte a képviselőtől, hogy ne keltsen felesleges pánikot, ne folytassa az álhírek gyártását.

KDNP: a baloldal már a nemzeti konzultációs ívek ellopására buzdít

Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy a baloldal - amely szerinte kivonta magát a járvány elleni védekezés alól - most a nemzeti konzultációt támadja. Felhívta a figyelmet: Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők törvénysértő módon arra buzdítanak, hogy az emberek ne töltsék ki a nemzeti konzultációt, de arról is kikerült egy felvétel, hogy egy baloldali aktivista kiveszi más postaládájából az ívet és ellopja.
Vagyis a baloldal mára odáig jutott, hogy nemcsak Korózs Lajos-féle kamuvideókat gyárt, hanem a nemzeti konzultációs íveket kilopatja mások postaládájából, így akarja elhallgattatni a magyar embereket, hogy ne tudják elmondani véleményüket a bevándorlásról, a járvány elleni védekezésről, a magyar gazdaság szuverenitásáról és az unokáinkat eladósító második Soros-tervről - jelentette ki.
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára fontosnak nevezte a nemzeti konzultációt, és emlékeztetett: eddig nyolc alkalommal kérte ki a kormány a választópolgárok véleményét. Jelezte: a baloldal nem először támadja a nemzeti konzultációt, azt akarja megakadályozni, hogy az emberek két választás között is elmondhassák véleményüket fontos kérdésekről. Úgy vélte: a baloldal a nemzeti konzultáció elleni indított támadással a járvány elleni védekezésben létrejött összefogást is támadja.

Fidesz: az ellenzékre sem a járvány előtt, sem közben, sem azt követően nem lehet számítani

Selmeczi Gabriella (Fidesz) közölte: Magyarország sikeresen védekezett a járvány ellen, és ebben nemzeti egység jött létre, igaz a baloldal nélkül. Hangsúlyozta: a kormányoldal politikai egységre törekedett, de tudomásul kellett vennie, hogy a baloldal ebben nem partner.
Az ellenzék nemtelenül támadta a védekezésben résztvevőket, valamint gátlástalanul támadta a tisztifőorvost, és egy kamuvideóra is tellett neki, amiért nem vállalta a felelősséget - emelte ki. Kijelentette: az ellenzékre sem a járvány előtt, sem közben, sem azt követően nem lehet számítani.
Hangsúlyozta: most a gazdasági védekezés időszaka következik, és jó esély van arra, hogy Magyarország Európa legstabilabb eredményét produkálja.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy vélte:a baloldal nem segített, de sokat ártott a védekezés időszakában, hiszen soha nem látott "álhírgépezetet" indított, hazudott a koronavírus-törvény kapcsán, a lélegeztetőgépekről, az érettségikről, a védőfelszerelésekről és a halálozási adatokról is, a "legmélyebb pont" pedig a kamuvideó volt.

A napirend előtti felszólalások után Kövér László bejelentette, hogy a KDNP új frakcióvezetője - Harrach Péter helyett - Simicskó István lett. Bejelentette azt is, hogy Áder János köztársasági elnök kinevezte Virág Barnabást a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé június 14-ei hatállyal.
A házelnök közölte azt is, hogy az Országgyűlés szavazhat majd Bangóné Borbély Ildikó mentelmi jogának felfüggesztéséről. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s