fbpx Tudta? Mit tehetünk, hogy sikerüljön a rák kezelése? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tudta? Mit tehetünk, hogy sikerüljön a rák kezelése?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tudta? Mit tehetünk, hogy sikerüljön a rák kezelése?

2016. november 21. - 14:28
0 komment

 

Évről évre nő a rákos megbetegedések száma, azonban számos daganatos betegség gyógyítható, különösen, ha időben észleljük a problémát.

artofliving.org

Mit tehetünk azért, hogy a rákkezelés sikerüljön?

A tumoros betegségek kezelésében leginkább (a rák fajtájától függ persze) a kemoterápia segíthet, valamint, ha az orvos utasításait követjük. Azonban vannak olyan kiegészítő kezelések is, amelyekhez a beteg közreműködésére van szükség.

A rákkezelésről

A daganatos betegségek kezelése több pontból is áll: ezek a sebészi eltávolítást, kemoterápiát és sugárkezelést tartalmazzák.

A kemoterápia lényege, hogy a beteget sejtmérgekkel, citosztatikumokkal kezelik, melyek elpusztítják és szaporodásukban gátolják a rákos sejteket. Ezekre a szerekre a rákos sejtek különösen érzékenyek. A kemoterápiát a másik két kezelés kiegészítésképp is alkalmazzák, ilyenkor adjuváns kemoterápiás kezelésről beszélünk: műtét előtt csökkentik a tumor méretét, ezáltal biztonságosabbá teszik az eltávolítását. Műtét után pedig a kiújulás és az áttétek kialakulásának megelőzésére alkalmazzák. E mellett későbbi rákstádiumok esetén is alkalmazzák, amikor a szóródott, helyi kezeléssel már nem eltávolítható rákos sejtek elpusztítása a cél. Szájon át, vagy vénás injekció formájában történik a kezelés.

A kiegészítő kezelésekről

A kiegészítő, azaz a szupportív kezelések nagyon fontosak, mivel a kemoterápia sok esetben az egészséges sejteket is elpusztítja, ami nagyon megviseli a szervezetet. Ezeknek a kezeléseknek az a célja, hogy enyhítsék a daganatos betegség, vagy a terápia közben fellépő mellékhatásokat, panaszokat, így javítják a beteg általános közérzetét, életminőségét.

A szupportív kezelés részét képezik a speciális étrend-kiegészítő készítmények, a megfelelő étrend, a kiegyensúlyozott életvitel, a mozgás is. Ide tartozik az évtizedek óta használt, magyar fejlesztésű cseppes gyógyszerkészítmény is, amely összetett módon tartalmazza a szükséges nyomelemeket.

A szupportív kezelés része az is, hogy a környezetünk támogasson minket!

Azonban a kiegészítő szerek szedését megelőzően mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen az ő ajánlása által választhatjuk ki a legmegfelelőbb kezelést. Rengeteg "csodaszert" árulnak már, azonban ezek nagy része nem megfelelő, így érdemes körültekintően alkalmazni a készítményeket.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen

Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás! Előfordulhat, hogy a beteg már nem képes elegendő táplálékot magához venni, ilyenkor speciális tápszerekre is szükség lehet. Ilyenkor úgynevezett mesterséges táplálást alkalmaznak. A legyengült szervezet számára különösen fontosak a megfelelő tápanyagok és az ezekből nyert energia.

A napi alapanyagcseréhez körülbelül napi 1500 kcal szükséges, ha e mellé mozgás is párosul, ez az igény nő. Egy legyengült szervezet sokkal több kalóriát igényel, hiszen a kemoterápia és a rákos megbetegedés rendkívül lecsökkenti a napi energiákat, így azt pótolni kell. Daganatos betegségnél ez az igény azért is fokozódik, mert a rákos sejtek a szervezetből veszik el a szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat.

Emiatt a beteg fizikai állapota csak tovább romlik, így ha nem visz be elegendő tápanyagot kóros soványság léphet fel, ami csak fokozza az anyagcserét, kiürülnek a cukorraktárak, lebomlanak a zsírraktárak és a fehérjét cukorrá alakítja a testünk. Ha megfelelően táplálkozik a beteg, akkor a gyógyulási folyamat is eredményesebben, gyorsabban zajlik le. Különösen fontos a megfelelő fehérjebevitel, ugyanis ezáltal jobban reagál a beteg a kezelésekre. A helyes táplálkozás csökkenti a szövődmények kialakulását, nő a teherbíró-képesség, gyorsabban gyógyulnak a sebek.

Élet a rák után. Ez sem könnyű!

A rákbetegség esetében nemcsak a diagnózis elfogadása és a kezelések végigcsinálása rendkívül megterhelő, de a gyógyulás után a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz a betegeknek.

Mit egyen a beteg?

Fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet kell követni, valamint minőségi zsírokra is szükségünk van. A kemoterápia napi 30 gramm fehérjét is felemészthet, így a daganatos beteg fehérjeigénye napi 75-110 grammra emelkedik. Válasszunk sovány, minőségi húsokat, tartalmazzon az étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, és gondoskodjunk a megfelelő minőségű szénhidrátbevitelről is!

A megfelelő étrend mellett a mozgás is nagyon fontos! Érdemes könnyebb mozgásformákat választani, minél több időt tölteni a szabadban a lábadozást követően. Emellett a megfelelő hozzáállás is rendkívül fontos, hiszen ha hiszünk a gyógyulásban, igyekszünk olyan tevékenységeket folytatni, amelyek számunkra kedvesek, több időt töltünk a családunkkal, barátainkkal, akkor a terápia is sikeresebb lesz.

 

Forrás: Házi Patika


 

h i r d e t é s

Kommentek