h i r d e t é s

Tudta? Ezért ne öblítse ki fogmosás után rögtön a száját!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudta? Ezért ne öblítse ki fogmosás után rögtön a száját!

2017. március 20. - 18:22

 

Most kiderül, miért ne öblítse ki fogmosás után rögtön a száját! - írja a blikk.hu.

Sok a téveszme a szájápolás tekintetében /Fotó: Northfoto

Fogápolás terén még mindig komoly hiányosságok mutatkoznak az ismeretek terén, ezért elkél a felvilágosítás, derült ki az FDI (World Dental Federation) megbízásából 12 országban végzett közvélemény-kutatás adataiból, írja a bild.de.

Nyolc országban a megkérdezettek 50 százaléka úgy vélte, hogy fontos minden étkezés után azonnal fogat mosni. Brazíliában, Mexikóban, Egyiptomban és Lengyelországban különösen sokan képviselték ezt a téves szájápolási nézetet (84 %, 81 %, 62 % , illetve 60 %). Az FDI azt ajánlja, hogy étkezés után legalább 30 percet várjunk a fogtisztítással, hogy ne károsítsuk a fogzománcot.

A megkérdezett országok nagy részében a lakosság meg van győződve arról, hogy fogmosás után fontos vízzel kiöblíteni a szájat. Főként Brazíliában, Dél-Afrikában, Mexikóban, Indiában és Kanadában terjedt el széles körben ez a téveszme (77 %, 75 %, 73 %, 67 % , illetve 67 %). Valójában fogmosás után nem ajánlatos rögtön kiöblíteni a szájat vízzel, hogy tovább a szájban maradjon, és jobban kifejthesse védő hatását a fluorid.

Indiában, Brazíliában és Lengyelországban a megkérdezettek majdnem fele úgy gondolta, hogy szájhigiénia szempontjából fontos gyümölcslét fogyasztani (52 %, 49 %, 48 % , illetve. 42 %). A gyümölcslének azonban magas lehet a cukortartalma, ami fogszuvasodást okozhat.

blikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s