h i r d e t é s

Tudta? Ez van ha elaludta a nyakát?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tudta? Ez van ha elaludta a nyakát?

2017. április 28. - 11:52

Biztosan ön is ébredt már úgy, hogy nem tudta forgatni a fejét, mert a nyaka egy pozícióban megmerevedett. Mi pontosan ennek az oka és tehetünk ellene egyáltalán valamit, vagy csak várjuk meg, míg elmúlik?

Ha reggel úgy ébredünk, hogy egyik irányba nem tudjuk forgatni a fejünket, nagyon valószínű, hogy elaludtuk a nyakunkat. Dr. Charles Kim, a NYU School of Medicine mozgásszervi betegségekkel foglalkozó professzora szerint ennek a tünetnek a hátterében számos ok állhat: a fiatalabbaknál inkább izom- vagy ínszalag-probléma okozza, az idősebbeknél pedig az ízületekkel kapcsolatos gondok.

Vállfájásra

Vállfájdalom kezelése: erre több lehetőség is van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy "csupán" görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés.
Minden alkalommal, amikor a fejünket forgatjuk, jelentős terhelésnek tesszük ki a nyakban lévő izmokat, szalagokat és ízületeket is. Ez főleg munka vagy alvás közben történik: munka közben általában enyhén előredöntjük a fejünket, emiatt folyamatosan húzódnak a nyak hátsó részén található izmok. A fejünk ugyanis a méretéhez képest meglehetősen súlyos, és ha nem a természetes pozíciójában tartjuk, akkor a normál nyomás sokszorosa nehezedik a gerincünkre. Ennek következménye a rendszeres nyak-, hát-, illetve fejfájás. A stressz szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a fájdalmaink fokozódjanak.

Bármennyire is úgy tűnik, alvás közben sem "állunk" meg, össze-vissza forgolódunk (ki többet, ki kevesebbet), és forgolódás közben elég könnyű természetellenes helyzetbe kényszeríteni a nyakunkat, mert túlságosan előre, hátra vagy oldalra forgatjuk, döntjük a fejünket. Ez a helyzet pedig a nyak izmainak, ínszalagjainak a megfeszülésével jár együtt.

Mit tehetünk tehát akkor, ha elaludtuk a nyakunkat?

Szerencsére maximum néhány nap alatt magától is elmúlik a fájdalom. Azonban óvatos nyújtásokkal enyhíthetjük a feszültséget. Az is segíthet, ha megmasszírozzuk az érintett területet, lehetőleg jó meleg vizes zuhany alatt. Ha nagy fájdalmaink vannak, acetaminofen- vagy ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapítóval enyhíthetjük azt.

Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom egy-két hétnél hosszabb ideig is eltart, vagy ha érzéketlenség vagy bizsergés kíséri, esetleg ha nehezebben alszunk el. Ez ugyanis idegbecsípődésre utalhat.

Ha gyakran fordul elő ilyesmi, mindenképpen érdemes megfontolnunk egy-két változtatást. Ha ugyanis sűrűn fáj, feszül a nyakunk, akkor nappal és éjjel is túlságosan megterheljük az izmainkat és az ínszalagokat. Mindig figyeljünk a tartásunkra, és munka közben rendszeresen tartsunk szünetet, amikor alaposan átmozgatjuk a nyakunkat.

A párnánk kicserélése is a segítségünkre lehet: ha túl sok párnát használunk, akkor a fejünk túlságosan előredőlhet, míg ha egyetlen puha párnán nyugtatjuk a fejünket, a nyakunk túlságosan hátrabicsakolhat, ez ugyanis nem nyújt elég támaszt. Dr. Kim szerint az esetek nagy részében felesleges speciális, ergonomikusan kiképzett párnára váltani, különösen akkor, ha más módszerekkel is jó eredményt értünk el.

A rendszeres testmozgásnak a nyakfájás megelőzésében is hatalmas szerepe van, különösen azoknak a gyakorlatoknak, amelyek megerősítik, illetve ellazítják a hát, a nyak, a vállak és a törzs izomzatát. "Az emberek nem úgy lettek megalkotva, hogy egész nap egy asztal mellett görnyedjenek. Aktívnak kell lennünk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a tétlenség pihentetőbb és kevesebb fájdalommal jár. Valójában éppen az inaktivitás miatt lesznek fájdalmaink" - foglalta össze dr. Kim.

Forrás: Házipatika


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky