h i r d e t é s

Tudósok szerint az emberiség halálra van ítélve

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudósok szerint az emberiség halálra van ítélve

2021. december 03. - 06:34

 

Ha hihetünk a neves szakembereknek, akkor a napjaink a Földön bizony meg lehetnek számlálva.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/The New York Public Library

Az évszázad végére a globális populáció elkerülhetetlenül csökkenésnek indulhat, állítja Henry Gee, a Nature tudományos folyóirat egyik szerkesztője, egyben szakavatott paleontológus professzor a Scientific American új véleménycikkében:

Gyanítom, hogy az emberi populáció a folyamatos zsugorodáson felül az összeomlás felé tart, ez pedig sajnos hamarabb bekövetkezhet, mint gondoltuk.”

Gee a genetikai variáció hiányára, a csökkenő születési arányszámra, a környezetszennyezésre és a túlzsúfolt városokban való élet okozta stresszre utal, mint a problémák forrására és a katasztrófa előidézőjére.

Az emberiségre leselkedő legalattomosabb fenyegetés az úgynevezett kihalási adósság. Minden faj fejlődésében eljön az az idő, még a látszólag virágzó fajokéban is, amikor a kihalás elkerülhetetlen lesz, bármit is tesznek annak elhárítására.”

A leginkább veszélyeztetett fajok azok, amelyek bizonyos élőhelyeket uralnak mások rovására, továbbá hajlamosak máshová vándorolni, és ezért szűkebb területen oszlanak el. Az emberek többé-kevésbé az egész bolygót elfoglalják, és azzal, hogy a bolygó egészét magunkénak tudjuk, domináns élőlénnyé válunk, ám a terjeszkedés nem tarthat mindörökké – írta a szakember.

Egyszóval a tetteink végül utolérnek minket. Ez azt jelenti, hogy az emberiség talán már egy halálra ítélt faj, az igazi kérdés csupán az, hogy milyen gyorsan omlik össze a civilizáció, és felismerjük-e a problémát” – zárta gondolatait Gee. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s