h i r d e t é s

Tudja ön, hogy kik a migránsok?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudja ön, hogy kik a migránsok?

2019. május 25. - 18:20

 

Migráns-e a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozó német mérnök? És az Egyesült Államokban szobafestésből élő érpataki festő vagy a sarki kínai bolt tulajdonosának Magyarországon született gyermeke? Bizony ők mind migránsok!

Forrás: merjbelevagni.hu

A migráns (vándor, nem pedig bevándorló!) szónak még a tudományban és a statisztikában is több jelentése van, de egyik sem esik egybe a kormánypropagandában használttal.

Aki nemzetközi határt átlépve külföldön tartózkodik: migráns, akár az EU-n belül vándorol, akár azon kívülre utazik, vagy harmadik országból érkezik. A rövid távú utazótól a külföldön tartózkodás hossza különbözteti meg.

A KSH a nemzetközi vándorlást így határozza meg: „Az eredeti (szokásos) lakóhely szerinti ország olyan tartós elhagyása, amelynek célja egy más országban való lakóhely létesítése, letelepedés vagy jövedelemszerző tevékenység végzése.”

Az EU-n kívüli külföldiek nem léphetnek be egyik EU-országba, így hazánkba sem, engedély nélkül. A beutazáshoz közel 120 állam polgárainak eleve vízum kell, de a huzamosabb tartózkodáshoz (azaz a vízum vagy a vízummentesség lejártát követően) mindenkinek egyéni eljárásban kell tartózkodási engedélyt kérnie, kivéve az EU polgárait.

A kényszervándorok, azaz a menekülők is migrálnak, de rájuk más szabályok vonatkoznak, nekik nem kell útlevéllel, vízummal, pénzzel rendelkezniük ahhoz, hogy az üldöző országból – akár több országon átutazva – elérkezzenek a menedéket nyújtó országba. Ezt mondja ki a menekültekre vonatkozó, Magyarországon is a törvény erejével bíró 1951. évi genfi egyezmény. Az a jazidi fiatal lány, akit az ISIS fegyveresei megerőszakoltak Irakban, a szír doktor, akinek bátyját és egész családját a szomszéd házban megölte Asszad hordósbombája, az a kínai értelmiségi, akit ismétlődően átnevelő táborba zárnak nyugatias nézetei vagy a Facebook tiltott használata miatt: menekült. Ha visszatérne hazájába, üldöztetés, megalázó vagy embertelen bánásmód fenyegetné.

Mindebből az következik, hogy ha megállítjuk a „bevándorlást”, akkor leállhat a Mercedes gyár, bezár a kínai, nem épülnek tovább a mongol, ukrán és egyéb vendégmunkáskezek által emelt épületek, ellátatlanul maradnak betegek ezrei, s ha más országok is követik a példánkat, akkor haza kell térnie több mint félmillió honfitársunknak - akik ott „bevándorlók”. Ha pedig – a kormány szándékos féreértelmezését követve – a menekültekre húzzuk rá a bevándorló kifejezést és őket nem engedjük hozzáférni a védelemhez, akkor embertelenek vagyunk.

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász / nyomtassteis.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s