h i r d e t é s

Továbbra is hallgat a kormány a kínai lélegeztetőgépekről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Továbbra is hallgat a kormány a kínai lélegeztetőgépekről

2021. március 02. - 06:19

 

Rendre lepattannak kérdéseikkel az ellenzéki képviselők.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Írásbeli kérdéssel fordult a külügyi tárcához Vadai Ágnes, a DK politikusa. A képviselő Szijjártó Péter egy korábbi nyilatkozata kapcsán kereste meg a szaktárcát, miután a miniszter egy interjúban elmondta, hogy rendszeresen futnak be hozzájuk olyan megkeresések, hogy van-e az országnak eladó (lélegeztető)gépe, esetleg adományként tudunk-e rendelkezésre bocsátani párat? "Latin-Amerikából, Afrikából, de innen, a nyugat-balkáni szomszédságból is kaptunk megkeresést. Mi ezeket becsatornázzuk, és ha az a szakmai döntés születik, hogy meghatározott mennyiségű lélegeztetőgép nélkülözhető, akkor lehetőség nyílik az eladásukra" - mondta Szijjártó Péter.

Vadai Ágnes ez alapján arra volt kíváncsi, mely országok és mennyi lélegeztetőgépet szeretnének venni a magyar készletből. Kérdésére Magyar Levente külügyi államtitkár válaszolt, aki beszámolt róla, hogy értékesítésre és a nálunk rosszabb helyzetben lévő országok megsegítésére a stratégiai készlet feletti mennyiségnél nyílik lehetőség.

Válaszából éppen csak az nem derül ki, melyek a rászoruló országok, illetve hogy a stratégiai mennyiség pontosan mit jelent. Ez nem csoda, hiszen eddig is nagy volt a hallgatás a kormány részéről arról, hogy a Kínából érkezett, nagyjából 16 ezer lélegeztetőgépnek mi a sorsa. Nem lehet tudni, hogy mennyit üzemeltettek be a készülékekből, hol tárolják őket, vagy éppen hány darab jut a berendezésekből kórházanként. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s