h i r d e t é s

Tovább romlik a járványhelyzet szerte a világban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tovább romlik a járványhelyzet szerte a világban

2020. augusztus 01. - 06:47

 

Romániában már 50 ezernél is is több az azonosított beteg, nincs lassulás Ukrajnában sem és ismét rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Japánban.

Forrás: Johns Hopkins Egyetem

Romániában csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. 24 óra alatt 39 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymást követő harmadik napja regisztráltak ezer fölött új beteget, a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter tájékoztatójából.

Ismét rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Japánban: 24 óra alatt 1574 emberről bizonyosodott be, hogy hordozza a vírust. A szigetországban negyedik napja dől meg egymás után a napi csúcs. Pénteki adatok szerint Japánban eddig 37 035-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól és 1026-an haltak bele.

Először halt meg koronavírusos beteg Vietnámban. Az áldozat egy hetvenéves férfi. Vietnámban csaknem száz fertőzésmentes nap után nemrégiben bukkant fel ismét a kórokozó. A hatóságok 45 új esetet regisztráltak.

Ausztráliában a koronavírus-fertőzöttek negyedéről kiderült, hogy nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, nem maradt házi karanténban - közölte újságírókkal a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai állam, Victoria miniszterelnöke. Az egészségügyi hatóságok az utóbbi két nap járványügyi ellenőrzései során megállapították, hogy több mint ötszáz olyan ember közül, akinek pozitív lett a tesztje, és emiatt karanténra kötelezték, 130 nem maradt otthon, hanem bejárt a munkahelyére, illetve munkán kívül is emberek közé ment.

Ismét rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma a Fülöp-szigeteken, az ország egészségügyi minisztériuma 4603 új esetet jelentett, ez második napja a legnagyobb szám a délkelet-ázsiai térségben. A minisztérium közleménye szerint Fülöp-szigeteken ezzel 93 354-re emelkedett a fertőzöttek száma, a Covid-19 betegségbe 2023-an haltak bele.

Irán szombattól nem enged be turistákat az országba a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt. Az iráni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a megelőző 24 órában 226 ember halt bele a SARS-Cov-2 koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegségbe vagy annak szövődményeibe, ezzel 16 569-re nőtt a járványban elhunytak száma. A fertőzöttek napi száma több mint 2600-zal nőtt, összességében pedig már meghaladta a 300 ezret.

Még nincs végleges vakcina a koronavírus ellen

Japán előre rendelt 120 millió adagot a koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNtech vállalatok kísérleti vakcinájából - jelentette be a két cég. A megállapodás szerint a szigetországnak 2021 első felében kell megkapnia a szállítmányt. Korábban az Egyesült Államok is rendelt 100 milliót a kísérleti oltóanyagból csaknem kétmilliárd dollárért. A világon még nincs végleges vakcina a koronavírus ellen, viszont 150 kikísérletezése folyik, ezek különböző stádiumokban vannak, a Pfizer és a BioNTech vakcinája igen előrehaladottban. Hétfőn kezdődött meg tesztelése nagyszámú alanyon.

Belehalt a koronavírus okozta Covid-19 betegségben Perrance Shiri zimbabwei agrárminiszter - jelentette be Emmerson Mnangagwa államfő. Pozitív lett a brazil elnök, Jair Bolsonaro feleségének koronavírus-tesztje, öt nappal az után, hogy az államfő bejelentette magáról, hogy kigyógyult a vírus okozta Covid-19 betegségből. A brazil tájékoztatási minisztérium közlése szerint a first lady, Michelle Bolsonaro jól van, és a pozitív teszt után követni fogja az előírt protokollt.

A világon 17 297 276 ember fertőződött már meg járványban, a halálos áldozatok száma 673 171, a gyógyultaké pedig 10 132 579 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Egy nappal korábban még 17 029 155 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 667 011, a gyógyultaké pedig 9 948 163 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. (MTI) / infostart.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s