h i r d e t é s

Tovább nőtt az áldozatok száma a Japánban tomboló ítéletidő miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább nőtt az áldozatok száma a Japánban tomboló ítéletidő miatt

2020. július 10. - 08:57

 

Tovább tombol az ítéletidő Japánban, ahol a helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint péntek reggelre 66-ra emelkedett az áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma.

Forrás: Yakima Herald

Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván Kjúsú szigetén, ahol szombaton kezdődtek a heves felhőszakadások, írja az MTI.

A helyiek önkéntesek segítségével próbálják eltakarítani a sarat és a törmeléket az elárasztott területekről. A mentési munkák is folyamatosak, bár az időjárás jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát.

Kumamoto prefektúrában a legrosszabb a helyzett, itt 316 háztartás továbbra is el van vágva a külvilágtól a földcsuszamlások miatt. Több mint 5900 házat öntött el vagy rongált meg az ár, közülük 4838-at Fukuoka prefektúrában.

Egy kormányzati jelentés szerint szombat óta 179 földcsuszamlás történt, ezek közül 48 Kumamotóban és 36 Kagosimában.


Forrás: kitv.com

A hatóságok evakuációs ajánlást adtak ki Kjúsú több településére, és körülbelül 1,2 millió embernek javasolták, hogy hagyják el otthonukat, és keressenek menedéket. Szuga Josihide kormányfőtitkár arra kérte a helyieket, hogy időben keressék fel a kijelölt evakuációs létesítményeket. Egyúttal közölte, hogy ezeken a helyszíneken megtették a szükséges óvintézkedéseket a koronavírus ellen.

Az ítéletidő valószínűleg folytatódik – tájékoztatott a japán meteorológiai szolgálat. Kjúsú északi részén 300 milliméter, míg a délnyugati Sikoku szigetén 250 milliméter csapadék hullhat szombat reggelig. Japánban nyáron rendszeresek a felhőszakadások. 2018 júliusában több mint kétszázan vesztették életüket az ítéletidő miatt a szigetország délnyugati részén. (MTI) / index.hu


 

h i r d e t é s