h i r d e t é s

Tóth Áron: Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere asszisztál a város önkormányzatának ”kiüresítéséhez”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tóth Áron: Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere asszisztál a város önkormányzatának ”kiüresítéséhez”

2023. február 02. - 14:12

A mai napon tartotta Szolnok város közgyűlése soron kívüli ülését, melyre azért volt szükség, mert a múlt heti döntéshozói fórumon nem született határozat a Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. állami felügyelet alá történő átadásáról, ám nem csak ettől volt izgalmas a mai vita.

Mint azt már megírtuk, az ellenzéki képviselők azt feltételezik, hogy a város polgármestere titokban, az ő és a lakosság megkerülésével tart egyeztetéseket egy esetleges szolnoki akkumulátorgyár megépítéséről.

Dr. Füle István a DK önkormányzati képviselője éppen ezért sürgősségi indítványt tárt a szolnoki honatyák elé, melyben kérte, hogy a polgármester a városlakók és a közgyűlés tagjai megkérdezése nélkül ne folytathasson egyeztetést egy esetleges akkumulátorgyár létesítéséről.

A fideszes képviselők és egykoron az ellenzék sorait erősítő, de mára már függetlenként politizáló három képviselő nemleges szavazatával indítványát a városi közgyűlés nem támogatta.

Dr. Füle István szerint akciója azonban sikeres volt, annak ellenére is, hogy javaslata nem kapott támogatást a közgyűlésen, hiszen a figyelmet szerették volna a helyzetre ráirányítani, hogy a lakosság és a képviselők bevonása nélkül nem lehet ilyen volumenű tárgyalást lefolytatni. 

A képviselő kitért arra is, hogy a Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. veszteségeit az államnak kompenzálnia kellene, nem elvenni azt a várostól. Kiemelte, hogy Szolnok városának szolidaritási adója éppen 1.8 milliárd forint, ez pontosan annyi, amennyi veszteséggel küzd a közműcégük.

Véleménye szerint ezt az adót meg kellene szüntetni, így nem lenne szükség a közműcég államosítására. Szerinte a szolnoki problémákat nem lehet Budapestről megoldani.

Kiemelte, hogy az államosítással kapcsolatban nincsen jó tapasztalata az embereknek, hiszen elég, ha az oktatás és az egészségügy problémáira gondolunk, melyek szintén állami fennhatóság alatt állnak.

Tóth Áron, az LMP megyei elnöke elmondta, hogy a vízművekkel kapcsolatban semmilyen ígéretet nem kaptak arra vonatkozóan, hogy az állam véghezviszi-e majd a szükséges fejlesztéseket. Ismét hangsúlyozta, hogy Szolnokon sürgősen ketté kellene választani a szennyvíz és a csapadékvíz hálózatot, hiszen ez a városban folyamatos problémákat okoz egy-egy nagyobb esőzéskor. Ennek a projektnek a tervezési költsége is több milliárd forint emésztene fel és nem látják arra a megfelelő garanciát, hogy ezek megvalósulnak. 

A politikus aláhúzta, hogy ez a döntés is illeszkedik azon tematikába, amely szerint a fideszes városvezetők asszisztálnak a kormányzat azon törekvéséhez, hogy kiüresítsék az önkormányzatok szerepköreit. Az önkormányzatok autonómiája, mint azt hangsúlyozta, folyamatosan csökken és már alig van olyan kérdés, melyben a városok önállóan dönthetnek. 

Tóth szerint Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere rendszerint asszisztál ahhoz, hogy az önkormányzattól hatásköröket és forrásokat vegyenek el, valamint megjegyezte, ha továbbiakban is így halad a döntési mechanizmus, a város elsőszámú vezetője éveken belül csak egy épület gondnoka lesz, hiszen szinte nem marad önálló döntési hatásköre.


Kommentelne? Kattintson ide!