h i r d e t é s

Történelmi pillanat: elérte célállomását a milliárd dolláros űrteleszkóp

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Történelmi pillanat: elérte célállomását a milliárd dolláros űrteleszkóp

2022. január 25. - 07:42

 

Január 25-én, hétfőn este érte el végső pozícióját a James Webb űrteleszkóp. Másfél millió kilométert utazott egy hónap alatt.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Elérte a célállomását, az úgynevezett második Lagrange-pontot a több mint 10 milliárd dollárból fejlesztett James Webb űrteleszkóp, írja anyalapunk, az amerikai Forbes. Pontosan egy hónapot utazott, a távcső rajtja ugyanis december 25-én volt.

Az infravörös technológiát használó teleszkóp sikere fontos pillanata a tudománynak, segítségével visszapillanthatunk az univerzumunk keletkezésébe is.

A Webb űrtávcsövet közös együttműködésben fejlesztette az amerikai, a kanadai valamint az európai űrügynökség (NASA, CSA és az ESA). A kontó megközelítőleg 11 milliárd dollár. A start éveket csúszott, a fejlesztési folyamatok ugyanis számtalan gondba ütköztek. 

„Üdv otthon, Webb! Egy lépéssel közelebb jutottunk az univerzum rejtélyeinek leleplezéséhez” – mondta a NASA vezetője, Bill Nelson. A teleszkóp első felvételeit szerinte a nyáron kapjuk meg másfél millió kilométerről, a következő hónapokban ugyanis a távcső kalibrálását végzik. (Forbes)


 

Kommentek

h i r d e t é s