h i r d e t é s

Tönkretették a Tiananmen téri vérengzés makettjeit a budapesti kínai nagykövetségnél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tönkretették a Tiananmen téri vérengzés makettjeit a budapesti kínai nagykövetségnél

2021. június 07. - 10:29

Szombaton állították fel Kína budapesti nagykövetsége előtt az 1989-es Tiananmen téri diáklázadás leverésére emlékeztető maketteket. 

Forrás: MKKP BP 6-7. kerület / Facebook

Az alkotó, Terdik Roland azt az ikonikus fotót formázta meg, amelyen egy fehér inges kínai fiatal két szatyorral a kezében néz farkasszemet a vele szemben álló tankokkal.


Forrás: DW

A négy tankot elvitték, a fehér inges férfi viszont ott maradt. - írja a HVG

A tankmaketteket azonban vasárnapra valaki letörte és elvitte - derül ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vasárnapi Facebook-posztjából.

Az alkotó Terdik Roland az MKKP politikusa, műve még 9GAG-re is felkerült.

Szombaton tartottak tüntetést Budapesten a kínai Fudan Egyetem fővárosba tervezett kampusza miatt. Az eseményen több ezren vettek részt, beszédet mondott többek között Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, az egyetem elleni tiltakozásnak nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat, sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában.

Karácsony szerint mindez azt jelenti, hogy az ellenzék erős fellépése megtette hatását, a kormány meghátrált.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjúban azt mondta, hogy támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

A kínai nagykövetség vasárnap reagált, durva beavatkozásról és szabotázsról írtak a szombati tüntetés után, Karácsony Gergelynek pedig azt tanácsolták, hogy legyen jó polgármester és ne viccelődjön Kínával. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s