h i r d e t é s

Többfelé káros az egészségre a szabadban levegőt venni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Többfelé káros az egészségre a szabadban levegőt venni

2022. január 26. - 14:20

 

Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren kell nagyon elővigyázatosnak lenni. Egyelőre nem várható javulás.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján; veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, és további nyolc település, Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác levegőminősége kapott egészségtelen minősítést – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

További tíz település levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján.

Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

A kis méretű aeroszol-részecskék rövid távon, magas koncentrációban többi között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát - ismertették.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

Javasolják, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, hordjanak maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s