h i r d e t é s

Többen tiltakoznak, mint ahány sztrájkoló pedagógusról az Orbán-kormány beszámolt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Többen tiltakoznak, mint ahány sztrájkoló pedagógusról az Orbán-kormány beszámolt

2022. március 18. - 09:07

Csütörtökön is folytatódott a tanárok tiltakozása, újabb intézmények dolgozói csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által március 16-ától meghirdetett többnapos sztrájkhoz. 

Forrás: PDSZ/Facebook

Emellett további iskolák tanárai döntöttek úgy, hogy a munkabeszüntetés radikálisabb formáját, a polgári engedetlenséget választják, tiltakozva az ellen a rendelet ellen is, amellyel a kormány bírósági határozatokat és a sztrájktörvényt figyelmen kívül hagyva, saját szája íze szerint döntött a jogszerű sztrájk szabályairól.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás csütörtökön még nem tudott végleges adatokról beszámolni a sztrájkban részt vevő iskolák és pedagógusok számáról, de abban biztos, hogy a kormány által közölt szerdai adatoknál többen csatlakoztak a tiltakozáshoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint mintegy 15 ezer tanár szüntette be a munkát március 16-án.

A PSZ alelnöke úgy véli, ez a szám azért sem reális, mert ebbe nem számolták bele a szakképzésben, az óvodákban, illetve a nem állami intézményekben dolgozókat, ahogy a polgári engedetlenséggel tiltakozókat sem.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy számos intézményben inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a tankerületek a sztrájk idejére, hiszen ahol nincs tanítás, ott hivatalosan munkabeszüntetés sem lehet, így láthatatlanná lehet tenni a tanárok elégedetlenségét.

Mindemellett a sztrájk még nem ért véget, a PSZ több iskoláról is tud, ahol a pedagógusok pénteken csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Totyik Tamás kitért arra is, hogy a január 31-i, kétórás figyelmeztető sztrájkhoz képest – amelyben mintegy 27 ezer oktatási dolgozó vett részt – most sokkal nagyobb nyomás alatt vannak a pedagógusok, már csak a sztrájkjogot korlátozó februári kormányrendelet miatt is.

Ugyanakkor azt érzik, nőtt a tanárok társadalmi támogatottsága: nagyon sok diák és szülő kiáll mellettük, továbbá rengeteg hazai és külföldi támogató nyilatkozatot kapnak.A szakszervezetek követeléseit egyébként a kormány is jogosnak tartja. Gulyás Gergely miniszter szerdán ismét háromszor 10 százalékos béremelésre tett ígéretet – uniós forrásból, a következő kormányzati ciklusban. A PSZ alelnöke jelezte: szóbeli ígéretekkel nem érik be, azokkal már “tele van a padlás”, konkrétumokat, írásbeli megállapodásokat szeretnének látni. Felidézte: 2019-ben Bódis József oktatási államtitkár is azt ígérte, hogy 2020-tól 30 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok, ám az ígéretből végül semmi sem lett. (Népszava)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s