h i r d e t é s

Több tízezer gránátot vett volna a Honvédség, de elzárták a pénzcsapot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több tízezer gránátot vett volna a Honvédség, de elzárták a pénzcsapot

2019. augusztus 14. - 06:49

 

Az elmúlt években több mint félmilliárd forintért vásároltak a fegyvertípusból. Szerettek volna többet is, de valaki váratlanul nemet mondott beszerzésre. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A honvédelmi beszerzéseknél viszonylag ritka eseményről számol be az uniós közbeszerzési értesítő: a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági hivatala váratlanul visszamondott egy gránátvásárlásra kiírt tendert – okként pedig azt jelölték meg, hogy „beszerzési eljárás fedezete elvonásra került, az eljárás eredménytelenül zárul”.

Pedig a pályázat keretében a következő két és fél évben akár több tízezer M93 NF védő és M96 NF támadógránátot is vásárolhattak volna: maximum 34272, de legalább 10281 darabot terveztek venni a két fegyvertípusból, a felhívásra pedig már érkezett is egy piaci ajánlat.

A forrás hirtelen visszavonásánál csak az a meglepőbb, hogy a honvédség egyáltalán miért akart újabb gránátokat beszerezni; hiszen – ahogy a Népszava megírta – az elmúlt két évben eddig is több mint félmilliárd forintos értékben vásároltak belőlük a svájci tulajdonú Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft.-től. 

Az ügy kapcsán megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, hogy megismerhessük a tenderben amúgy nem szereplő részleteket:

  • Mennyi pénzt szántak volna az újabb gránát nagybevásárlásra?
  • Miért volt erre egyáltalán szükség a korábbi beszerzések ismeretében?
  • Miért vonták vissza a tendert, és hova, milyen célra csoportosították át az erre szánt forrásokat?

Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket. 

Máskor nem jelent gondot a pénz

Mint arról beszámoltunk, a kormányzat összesen 2026-ig összesen 1200 milliárd forintot költene el haditechnikai eszközök beszerzésére. Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter annyit elárult lapunknak, hogy a már berendelt eszközökért eddig 250 milliárdot fizetett ki a honvédség; azt pedig a napokban derítettük ki, hogy darabonként 13,7 milliárdot fizethettek a főleg a kormánytagok használt Falcon 7X-ekért. 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s