h i r d e t é s

Több tízezer forintot költenek a magyar családok iskolakezdésre

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Több tízezer forintot költenek a magyar családok iskolakezdésre

2019. augusztus 15. - 08:47

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások több tízezer forintra rúgnak a magyar családok életében: a többség alapvetõ tanszerekre 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 5-15 ezer forintot költ - derült ki a REGIO Játék friss felmérésébõl. 

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vállalat tavalyhoz képest bolti vásárlás esetén közel 4%-os, online beszerzéskor 12%-os kosárérték-növekedésre számít az iskolakezdést megelõzõ hónapban.

 Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokról készített felmérést a REGIO Játék, amelybõl kiderült, hogy a magyar szülõk több tízezer forintot költenek tanszerekre, iskolatáskára és tankönyvekre.

Tízbõl kilenc szülõ személyesen vásárolja meg a felszereléseket, mégis az online költés magasabb, a tavalyi 7500 forintos átlagos kosárértékhez képest idénre 12%-kal több, azaz 8400 forintos kosárértéket prognosztizálunk a nyár utolsó hónapjára. Egy hagyományos bolti vásárláskor 2018-ban 5880 forint szerepelt egy átlagos augusztusi blokk végén, 2019-ben közel 4%-os növekedéssel ez az összeg 6100 forintra szökhet fel

 - mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetõje.
 
Alapvetõ tanszerekre, mint a tolltartó, füzet, radír, a megkérdezettek egyharmada 10-15 ezer, egynegyede 15-20 ezer, egyötöde pedig akár 20-30 ezer forintot is elkölt. 10 ezer forint alatt az esetek mindössze 12%-ában áll meg a végösszeg, 9%-ában pedig 30 ezer forintnál is magasabb érték kerül a blokkra.

Az iskolaszerek mellett komolyabb tételt jelent az iskolatáska, melybõl érdemesebb minõségi, tartós darabot választani. Legtöbben az 5-10 ezer (27%) és 10-15 ezer (24%) forintos árkategóriát keresik, 15 ezer forint felettit a megkérdezettek 19 százaléka választ. Új iskolatáskát viszont csak akkor vásárolnak a szülõk, amikor az elõzõ tartóssága már nem kielégítõ, illetve amikor a gyermek kinõtte a korábbit, vagy a táska ûrtartalma nem megfelelõ a következõ tanévre

 - ismertette az eredményeket Gyaraki Dávid.

A tankönyvek alaposan megemelik a költségeket

A felmérés szerint az általános iskolába járók 65%-a kapja ingyen a tankönyveket, 10%-uk kevesebb mint 7 ezer forintot, 17%-uk 7-15 ezer forintot, további közel 8%-uk pedig 15 ezer forintnál többet fizet be tankönyvre. Sokkal többet költenek azonban a középiskolások szülei a kiadványokra: amellett, hogy esetükben még csak a diákok 28%-ának biztosított a díjmentes tankönyv, ugyanekkora arányban fizetnek több mint 20 ezer forintot értük.

A kutatásunk alapján a megkérdezettek mindössze 5%-ának kerül 7 ezer forintnál kevesebbe a könyv, 24%-uk 7-15 ezer, további 15%-uk pedig 15-20 ezer forint plusz költséggel kénytelen számolni

 - tette hozzá a REGIO Játék marketingvezetõje.

Tudatos anyagi felkészülés az iskolakezdésre

Tíz magyar családból kilenc tudatosan készül anyagilag arra, hogy minden felszerelést hiánytalanul be tudjon szerezni. A tanévkezdés teljes költsége a középiskolában 10-30 ezer (41%) és 30-50 ezer forint (40%) között mozog, de az esetek egyötödében ez az összeg 50 ezer forintnál is magasabbra rúghat.

Az általános iskola e tekintetben valamivel kíméletesebb: a szülõk 56%-a költ 10-30 ezer, 33%-a 30-50 ezer forintot, a fennmaradó 11% pedig 50 ezer forintnál többet fizet ki tanszerekre a szeptember másodikai becsengetésig. A magas költségek miatt a megkérdezettek egyharmadánál elõfordult már, hogy kénytelen volt rosszabb minõségû írószert vagy iskolatáskát vásárolni gyermekének

- árulta el Gyaraki Dávid.
 
Az iskolai felszerelések beszerzése egyébként júliusban kezdõdik: a családok egyötöde ekkor, egyharmada augusztus elejére, további egyharmada augusztus közepére idõzíti, augusztus végére és szeptember elejére pedig minden tizedik megkérdezett hagyja a tanszervásárlást. „A szülõk legtöbbször a gyermekükkel együtt szerzik be az iskolaszereket, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a közös nézelõdés hogyan befolyásolja a vásárlást; a többség azt nyilatkozta, hogy ilyen esetben nehezebben születik döntés, több idõ megy el a válogatásra, és sokszor többet is költenek a tervezettnél” - mondta el a marketingvezetõ. Az írószerek és az iskolatáska kiválasztásánál a legfontosabb szempontok a kényelem, a tartósság és az ergonomikus kivitelezés, az ár a fontossági sorrend végén szerepel csak.

**********************************

TOP 10 termék 2019 augusztusában a REGIO JÁTÉK elõrejelzése szerint:

  1. Vödrös gyurmakészlet
  2. Mágneses betûk, számok, jelek
  3. Transformers mintás hátizsák
  4. Világító földgömb
  5. Vonalvezetési gyakorlatok - fejlesztõ játék
  6. Kulacs
  7. Bagolymintás hátizsák
  8. Háromlábú rajztábla
  9. 4M fejlesztõ játékok
  10.  Flitteres tolltartó

 
A kutatás háttere:

A sajtóközleményben szereplõ adatok a REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy 2019. augusztus 5-8. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 923 szülõt kérdeztek meg az iskolakezdéssel kapcsolatban, akik 18 év alatti gyermeket nevelnek.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s