h i r d e t é s

Több tíz milliárd forinttal hitelezik a kormányt a nyugdíjasok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több tíz milliárd forinttal hitelezik a kormányt a nyugdíjasok

2020. augusztus 12. - 11:38

 

Azok adták a legnagyobb kölcsönt az államnak, akiknek alacsony, illetve átlagos összegű az időskori ellátása.

A kép illusztráció! - MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok, a friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés, írja az mfor.hu.

Megállíthatatlanul emelkedik idén az infláció mértéke, amit elsősorban az élelmiszerárak húznak 7,8 százalékkal. Mivel a nyugdíjasok - és nem mellesleg az alacsony keresetűek - fogyasztói kosarában is nagy súllyal szerepdlnek ezek a termékek, az idősek fogyasztói kosara alapján számolt nyugdíjas infláció az országosnál jóval magasabb, 4,3 százalékos volt.

Ezzel szemben a kormány az idei költségvetés tavaly nyár eleji összeállításakor prognosztizált 2,8 százalékos inflációval emelte a nyugdíjakat januárban.

Ilyen esetben a kormány novemberben nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja a tényleges inflációtól elmaradó emelést. Itt azonban már nem az országos átlagot veszi figyelembe, hanem a nyugdíjas inflációt, annak is az augusztus végéig kumulált értékét.

Az mfor úgy számol: a nyugdíjkorrekció mértéke 1,14 százalékos lehet majd novemberben. Ez egy átlagos, 140 ezer forintos nyugdíj esetén 15 960 forintot jelent majd, az első 10 hónapra vetítve, de az év hátralévő részére is már az emelt nyugdíj jár majd. Így összességében az egész évet figyelembe véve már közel járunk a 20 ezer forinthoz.

Egyszerűen megfogalmazva ez az az összeg, amivel egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíjas idén meghitelezte a magyar államot. A teljes társadalmi rétegre vetítve pedig ennél sokkal nagyobb, érzékelhető összegről van szó. Az alacsony emelés - vagy az elszálló nyugdíjas infláció - miatt a korrekcióig 31,8 milliárd forintot veszítenek idén az idősek. Vagyis havonta 3,18 milliárd forint maradhatott az államkasszában.

A legtöbb pénzről - az érintettek legmagasabb száma miatt - azok mondtak le, akik átlag körüli ellátásban részesülnek. A több mint 809 ezer nyugdíjas 11,6 milliárdot bukott átmenetileg, utánuk a 150 és 200 ezer forint közötti ellátásban részesülők következnek, hiszen a mintegy 373 ezer nyugdíjas 7,5 milliárddal hitelezte az államkasszát idén. A nyugdíjsávok legtetején lévők, vagy a milliós nyugdíjjal rendelkezők által a kasszában hagyott összeg szinte észrevehetetlen. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s