h i r d e t é s

Több százmillió eltűnt, a korábbi polgármester lemondott és senki nem tudja, hol s merre jár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Több százmillió eltűnt, a korábbi polgármester lemondott és senki nem tudja, hol s merre jár

2022. július 03. - 07:11

Önkormányzati lakásfelújításra nyert el pénzt az egyik magyar falu, ám az egészből semmi nem valósult meg, a pénzt pedig elköltötték valami másra. Most vissza kéne fizetniük a teljes támogatási összeget, csak nem tudják, miből. A lemondott polgármester külföldre távozott.

Forrás: Google Maps / Streetview

Omladozó önkormányzati lakásban lakik egy család a Nógrád megyei Hugyagon, ám nemrég nagyon örültek, hiszen az önkormányzat pályázati pénzből újította volna fel az otthonukat, több hasonló állapotú házzal együtt. Az egészből azonban semmi nem lett; az alpolgármester szerint a pénz elúszott.

Összkomfortos házat ígértek már három éve, és még mindig így állunk, a ház még mindig nincs felújítva. Az ablakok, ajtók majdnem kiesnek, szigetelés nincs. Ezek a dolgok nem fedik a valóságot, amit ők lefektettek papíron

– nyilatkozta Makula Árpád az RTL Híradónak. 

A falu 194 millió forint uniós támogatást nyert szociális lakások felújítására és újak építésére, a pénzt viszont másra költötték.

Lovas Ilona helyi önkormányzati képviselő azt mondta, hogy további 158 milliót játszóterek és kultúrház kialakítására, illetve a helyi óvoda konyhájának felújítására kapott a település. 

Ebből semmi nem valósult meg. Ezért a minisztérium és a pályázatkiírók a teljes összeg visszafizetésére kötelezték a falut. Rendőrségi feljelentést tettünk tavaly október végén ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelésért, mert ezt nem lehet ennyiben hagyni

– tette hozzá Lovas Ilona.

A falu nem tudja visszafizetni az összeget, mert a pénznek nyoma veszett. A kormány portálján a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak szabálytalan projektjei között megtalálható e két pályázat. Az elszámoló bizonylatok hiányában a teljes támogatási összeget visszakövetelik.

A  Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradónak elmondta, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást. Az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé megtették a szükséges intézkedéseket. A NAV a Híradó adásáig nem válaszolt a feltett kérdésekre, így még nem tudni, hogy van-e az ügynek gyanúsítottja.

Az alpolgármester szerint az alulfinanszírozott önkormányzat elköltötte a pénzt saját működésére. Szerinte ennek nem így kellett volna működnie. Azt még nem tudják, hogy miből fizetik a 350 milliót. A korábbi polgármester lemondott és a helyiek szerint külföldre távozott. Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a településen. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky