h i r d e t é s

Több ponton elhatárolódott Erdő Péter a NER-től

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több ponton elhatárolódott Erdő Péter a NER-től

2019. április 20. - 06:17

Elsőre nem tűnik élesnek a különvélemény, a katolikus egyház molesztálási botrányairól éppen egy szó sem esik, de Erdő Péter ha nem is nagyon hangosan, de finoman, mégis látványosan több ponton elhatárolódik az Orbán-rendszer ideológiájának több pontjától is.

Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek - MTI Fotó: Illyés Tibor

Hosszú húsvéti interjút adott Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek a Válaszonline-nak.

A keresztény Európa

„Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni? A kulturális hagyományok és az építészet okán persze lehet, de mégiscsak fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Azt a kérdést tehát érdemes megvizsgálni, hogy akik érkeznek, mit gondolnak a világról. Ez azonban korántsem olyan egyszerű.”

Fehér és keresztény

„A fehérséget azért nem nagyon hangsúlyoznám katolikusként – elég elmenni Budapesten a Szent István Bazilikába, ahol egy nagyon kedves ghánai testvérünk tartja az angol misét minden vasárnap. Budapesten tizenhat nyelven van mise. A kereszténység pedig nem lehet negatív fogalom. Nem azt mondja meg, mi nem vagyok. Krisztushoz tartozást jelent. Aki elfogadta őt messiásnak, azokat kezdték el kereszténynek nevezni – mások. Mégpedig Antiókhiában, a mai Törökország területén, közvetlenül a szír határ mellett. Hogy pontosak legyünk.”

Magyar és keresztény

„Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is.”

Kultúrák konfliktusa

„A franciáknak nagy tapasztalatai vannak a bevándorlással, ők pedig elmondták: kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint „kereszténység” és „iszlám”, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással. A kultúrák konfliktusa lehet, hogy előrejelzés – ám az is lehet, hogy szándék! Az pedig egészen biztos, hogy nem lehet célunk a kultúrákat konfliktusba hozni egymással. Épp ellenkezőleg.”

MTA

„A tudomány azonban egy; a tudományos kutatásnak pedig szabadnak kell lennie. Nem azért, mert én mondom, vagy mert valaki ezt követeli, hanem a dolog természeténél fogva nem működik másként."

magyarnarancs.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s