h i r d e t é s

Több oldalról próbálják bekeríteni azokat a tagállamokat, amelyek átlépnek a demokrácián

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több oldalról próbálják bekeríteni azokat a tagállamokat, amelyek átlépnek a demokrácián

2020. július 03. - 15:43

 

A német Európa-ügyi miniszter is azt mondta, amit pár napja az EU igazságügyi biztosa, hogy ti. több oldalról próbálják bekeríteni azokat a tagállamokat, amelyek átlépnek a demokrácián.

Európai Unió - Forrás: wikipedia

A szociáldemokrata Michael Roth, a berlini külügyi tárca 2. embere a részletekről szólva megismételte, hogy lesz jogállami klauzula mind a 2027-ig szóló uniós büdzsében, mind pedig a 750 milliárdos gazdasági segélycsomagban. Ezzel párhuzamosan a Bizottság egységes szempontok alapján felméri és várhatóan ősszel elő is terjeszti a helyzetjelentést arról, mennyire érvényesülnek a közös normák az egyes tagországokban. (Brüsszel ily módon védi ki azt a magyar és lengyel vádat, hogy kettős mércével mér – a szerk. megj.) - írja a Die Welt

A német politikus kiemelte, hogy fenn kell tartani a közös értékeket, mert a populisták és nacionalisták célja az, hogy szétverjék az uniót. Nem törődnek a klímavédelemmel, jó ideig még azt sem ismerték el, hogy nyakunkon a vírusválság. Ugyanakkor a világban egyetlen olyan más szervezet sincs, mint az EU, hiszen az be tudja bizonyítani, hogy a liberális rend, a jóléti állam, az éghajlat megóvása és a fejlett gazdaság nem egymást kizáró fogalmak. Ehhez – tette hozzá – meg kell akadályozni, hogy a tömegek bizonytalannak lássák az egzisztenciájukat, amire a demagógok játszanak.

A videóbeszélgetésben részt vett a holland Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke, aki Jean-Claude Juncker alatt, az EU előző végrehajtó testületében éppen a jogállam felelőse volt. Ezúttal rámutatott, hogy az unió nincs könnyű helyzetben, hiszen harcolnia kell a demokráciáért, a jogállamért, a korrupció visszaszorításáért, a sajtó szabadságáért és sokszínűségéért, a kisebbségi jogok betartásáért, továbbá a független bíróságokért. Vonatkozik ez a Nyugat-Balkánra, a földrész keleti felére, de magára az EU-ra is. Mert sok ellenfél rájött, hogy a szervezet Achilles-sarkát az egység hiánya jelenti.

Úgy foglalt állást, hogy nem szabad csütörtököt mondani, mert a populisták ugrásra készen lesik, befuccsolnak-e a közös Európa kiépítését szolgáló erőfeszítések. Sajnos – jegyezte meg – az összefogás hívei túl sokáig készpénznek vették, hogy nem lehet kétséges az európai modell sikere. Ám a helyzet az, hogy többen nem pártolják a békére, a biztonságra, a jólétre, valamint a demokráciára, a jogállamra és a szabadságra épülő rendet. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s