h i r d e t é s

Több mint húsz éve nem zuhant ekkorát az élelmiszerboltok forgalma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint húsz éve nem zuhant ekkorát az élelmiszerboltok forgalma

2023. február 07. - 06:28

Hasonló visszaesésre sem volt példa.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Kovács Attila

A KSH hétfőn közzétett adatai szerint a magyarországi üzletek forgalma decemberben az egy évvel korábbihoz képest közel négy százalékkal csökkent, írja a G7. Ennél nagyobb mértékű csökkenés csak a 2008-as gazdasági világválság után és a koronavírus-járvány szigorú lezárásai alatt fordult elő.

A csökkenés nem minden területen volt ugyanolyan mértékű, és ami a legmeglepőbb, hogy leginkább az élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma csökkent: ebben az üzlettípusban 10,5 százalékos visszaesés történt, ennél nagyobb mértékű zuhanás pedig nem volt az elmúlt 20 évben.

A G7 hozzáteszi, hogy még hasonló mértékű csökkenésre sem volt példa, hisz a korábbi rekord 2009 novemberére datálható, akkor 7,9 százalékos csökkenést mértek.

Ez pedig úgy jött össze, hogy az infláció miatt a forgalom mindeközben nagyot ugrott: decemberben 650 milliárd forintot költöttek az emberek az élelmiszerboltokban, a korábbi csúcs pedig ennél közel 120 milliárd forinttal volt kevesebb.

Ha az élelmiszerjellegű vegyeskereskedések mellé bevesszük a külön kategóriába sorolt, ital és dohányárut értékesítő kereskedelmi egységeket, akkor sem tapasztalható nagy változás, mert utóbbiak forgalma kissé nőtt, de együttesen így is több mint 8 százalékos a visszaesés, ami szintén több mint húszéves rekord. (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!