h i r d e t é s

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknősre bukkantak Galápagoson

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknősre bukkantak Galápagoson

2019. február 22. - 16:59

 

Több mint száz éve azt hitték, hogy kihalt egy óriásteknős-fajta, ám most újra feltűnt egy példány a Galápagos-szigeteknél. - írja a blikk.hu.

Forrás: erdekesvilag.hu

A Galápagos-szigetcsoport minden nagyobb tagjánál él egy-egy fajta óriásteknős. A most újra feltűnt Fernandina-szigeten lakó fajtával együtt 12 galápagosi teknős ismert.

A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős egyik nőstény példányára figyelt fel nemrégiben egy természetvédelmi csoport egy expedíció során.

Noha úgy vélték, az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, maradhatott belőlük néhány a szigeten

 – írta a szervezet honlapján.

Utoljára 1906-ban láttak egy példányt ebből a fajból, ezután többször is találtak ugyan a természetvédők rá utaló nyomokat, de azok nem szolgáltak elegendő bizonyítékként. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös kategóriába sorolta a fajt: a súlyosan veszélyeztetett, esetleg kihalt jelzővel illette a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

Ezek az észlelések és jelek, amelyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány

 – írta az IUCN.

blikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s