h i r d e t é s

Több magyar szeretne euróval fizetni, mint ahányan a Fideszre szavaztak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Több magyar szeretne euróval fizetni, mint ahányan a Fideszre szavaztak

2020. június 03. - 10:49

 

Kétharmados többségben vannak azok, akik a közös európai pénzzel fizetnének.

A magyarok kétharmada támogatja a mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A lépésnek azonban egyelőre kicsi a realitása.

A magyarok jelentős többsége (gyakorlatilag a kétharmada) támogatja a minél gyorsabb magyarországi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Arra a kérdésre ugyanis, hogy "Te támogatnád, hogy az eurót vezessék be minél hamarabb a forint helyett?" a teljes népesség 65 százaléka válaszolt igennel, míg a nemek aránya csupán 35 százalék lett.

Az euró magyarországi bevezetése örökzöld téma, amely mostanában nem tűnik túl izgalmasnak - ezért is meglepő, hogy a negyedik Orbán-kormány és az MNB álláspontjával szemben a mostani felmérés alapján a magyarok kétharmada a mihamarabbi áttérés mellett van.

Az uniós csatlakozási szerződésből következik, hogy idővel minden tagállamnak be kell vezetnie az egységes európai valutát - az Egyesült Királyság és Dánia kivételével, amelyek a maastrichti szerződés keretében a kívülmaradás lehetőségét választották. Azokat a tagállamokat, amelyek még nem teljesítették az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, az Európai Központi Bank (ECB) "eltéréssel rendelkező tagállamoknak" nevezi: ide hét tagállam tartozik: Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország (a svédek szándékosan nem teljesítik a csatlakozás egyik formális feltételét annak érdekében, hogy ne legyenek kötelezhetők a csatlakozásra, mivel a lakosság népszavazáson az ellen foglalt állást).

A friss felmérés szerint az iskolai végzettség alapján nincsenek nagy elérések a magyarok véleményében. Amíg ugyanis a diplomások körében eléri a 70 százalékot az igenek aránya, addig a másik végletet az alapfokú végzettségűek körében mért 61 százalék jelenti - igaz, még ez is teljesen egyértelmű állásfoglalás az euró magyarországi bevezetése mellett. A kutatás a középfokú végzettségűeknél a belépést támogatók arányát 68 százalékra mérte.

A településtípusok szerinti bontás is némi érdekességet hordoz. Bár elsőre azt várnánk hogy a fővárosban a legmagasabb az euróbevezetés támogatottsága, illetve a községekben az ellenzők aránya, de ez nem így van. A mostani (kedden készült) felmérés eredményei alapján ugyanis az ötletet a leglelkesebben a megyeszékhelyeken kívüli városokban élők támogatják (71 százalék), míg az ellenzők aránya a megyeszékhelyeken a legmagasabb 44 százalék (igaz, még ott sem éri el a többséget), míg a Budapesten, valamint a községben élők véleménye e kettő között van a kérdésben. (napi.hu)


 

h i r d e t é s