h i r d e t é s

Több embert öl meg az éhínség, mint a koronavírus maga

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több embert öl meg az éhínség, mint a koronavírus maga

2020. július 12. - 14:28

 

A koronavírus mindeddig több mint félmillió emberéletet követelt világszerte, az Oxfam által kiadott friss jelentés szerint azonban a vírus miatt rosszabbodó éhínségben több ember hal meg naponta, mint magában a koronavírusban – számol be a hírről a CNN.

Kevin Carter Pulitzer-díjas fényképe a Szudámi éhínségről - New York Times, 1994 - Forrás: Cliff / Flickr

Év végéig mintegy 12 ezer ember halhat meg naponta a koronavírushoz kapcsolható éhezéstől, miközben a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint mindeddig a leghalálosabb napja a koronavírusnak április 17-e volt, amikor egy nap alatt 8890 haláleset regisztráltak a vírushoz köthetően. - írja a Portfolio

Az éhínség rosszabbodása szintén a koronavírus hatása, mivel számos ember elvesztette munkáját, akadoznak a segélyszállítmányok és az ellátási lánc is. Nem beszélve a továbbra is fennálló háborúkról, éghajlatváltozásról és egyre nagyobb egyenlőtlenségekről, amelyek a világ egyes országait különösen erősen sújtanak.

Az Oxfam jelentésében mindeközben a legnagyobb étel- és italgyártó cégek január óta több mint 18 milliárd dollárt fizettek ki részvényeseiknek, tízszer annyi pénzt, mint amennyi az ENSZ szerint elég lenne ahhoz, hogy felszámolják az éhínséget a világon.

A jelentés szerint a koronavírus-válság csak olaj volt az egyre növekvő éhínségválság tüzére. Tavaly a becslések szerint 821 millió embernek volt problémája az élelmiszer beszerzéssel, 149 millió ember pedig éhezett.

Az éhezéstől szenvedők száma elérheti a 270 millió főt is idén a koronavírus miatt, ami az előző évhez képest több mint 80%-os növekedés.

A koronavírus miatti ingatag élelmiszerbiztonság ugyanakkor Brazíliára, Indiára és Dél-Afrikára is igaz. Az éhezéssel kapcsolatos problémák az USA-t sem hagyják érintetlenül, a becslések szerint további 17 millió embernek lehet bizonytalan az élelmiszerhez való hozzájutása 2020-ban a pandémia miatt az országban. Ezzel 54 millió főre nőhet azok száma, akik nem tudnak ételt letenni az asztalra, tehát minden hat emberből egy.

A szervezet szerint globális szintű összefogásra lenne szükség az éhezés megszüntetéséhez a világon, támogatni az ENSZ ehhez kapcsolódó alapját és eltörölni a feltörekvő gazdaságok adósságát, hogy maradjon pénzük a társadalom és az egészségügy védelmére. (portfolio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s