h i r d e t é s

Tizenhárom uniós tagállam üzente meg Orbánnak, hogy nem lehet így csonkolni a jogállamot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tizenhárom uniós tagállam üzente meg Orbánnak, hogy nem lehet így csonkolni a jogállamot

2020. április 02. - 11:00

 

Az állásfoglalás nem nevesíti Magyarországot, de a tartalom nem hagy kétséget afelől, hogy a magyar rendkívüli jogrendet bírálják Nyugat-Európa országai. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ebben a példa nélküli helyzetben (értsd: egy ismeretlen vírus okozta járvány) törvényszerű, hogy a tagállamok rendkívüli lépéseket tesznek azért, hogy megvédjék polgáraikat és túljussanak a válságon, ugyanakkor az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák - ez annak a nyilatkozatnak az alapvetése, amelyet Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya tett közzé.

A szöveget a holland kormány honlapján szúrta ki a 444.hu, és bár Magyarország neve egyszer sem bukkan fel a mondatokban, a szöveg és a kontextus alapján egyértelmű, hogy a Magyarországon elfogadott felhatalmazási törvény miatt született meg a nyilatkozat.   

A rendkívüli intézkedéseket az aláíró országok szerint ugyanis korlátozni kell, és csak a feltétlenül szükséges időszakra szabad bevezetni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük,és rendszeres felül kell vizsgálni azokat. A szólásszabadságot és a sajtó szabadságát pedig semmiképp sem korlátozhatják.

Az aláíró kormányok következetesen támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel.

Megjegyzendő, a magyar kormány által bevezetett rendkívüli jogrend nem csak az EU-tagállamoknál verte ki a biztosítékot, az Amerikai Egyesült Államok hazai nagykövetséges is egyértelmű mondatokat fogalmazott arról, mi sérti a jogállamot. 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s