h i r d e t é s

Tíz új koronavírustörzset figyel a WHO

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tíz új koronavírustörzset figyel a WHO

2021. május 05. - 09:11

 

Ezek közt három olyan van, amely kifejezetten aggodalomra ad okot, de a többit is szükséges követni.

A kép illusztráció! - Forrás: The Conversation

Új koronavírustörzsek nap mint nap keletkezhetnek, és az utóbbi időszakban gyakran bukkantak fel köztük olyan is, amelyek a kutatók érdeklődésének homlokterébe kerültek egyes, rajtuk megfigyelhető mutációk révén.

Érdeklődésre vagy aggodalomra okot adó variánst azonban ritkábban ismernek fel köztük - írja a CNBC: a WHO által követett tíz mutáns törzs mind a két kategória valamelyikébe tartozik. Az enyhébb kategóriába hetet, míg aggodalomra okot adóba hármat kategorizáltak a monitorozott törzsek közül: utóbbiak fertőzőbbek, halálosabbak és az immunitásnak vagy a kezelésnek ellenállóbbak lehetnek.

A szervezet három törzset minősített aggodalomra okot adónak:

  • a B.1.1.7 törzset, amelyet először az Egyesült Királyságban észleltek, és amely számos országban dominánssá vált
  • a B.1.351 törzset, amelyet először Dél-Afrikában észleltek
  • és a P.1 változatot, amelyet először Brazíliában észleltek.

Az egyik, érdeklődésre okot adó variáns a B.1617-es variáns, amely a többszörösen mutáns indiai variáns. A WHO koronavírussal kapcsolatos technikai vezetője, Maria Van Kerkhove szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsük a jelentőségét.

A további, megfigyelt törzsek a következők:

  • a B.1525, amelyet először az Egyesült Királyságban és Nigériában észleltek;
  • a B.1427/B.1429, amelyet először az Egyesült Államokban észleltek;
  • a P.2, amelyet először Brazíliában észleltek;
  • a P.3, amelyet először Japánban és a Fülöp-szigeteken észleltek;
  • a S477N, amelyet először az Egyesült Államokban észleltek,
  • és B.1.616, amelyet először Franciaországban észleltek.

"Számos vírusváltozatot észlelnek világszerte, amelyeket megfelelően kell értékelnünk" - mondja Van Kerkhove. A tudósok azt vizsgálják, hogy az egyes változatok mennyire terjednek a helyi területeken, hogy a mutációk megváltoztatják-e a betegség súlyosságát vagy terjedését, valamint egyéb tényezőket, mielőtt új közegészségügyi fenyegetésként kategorizálnák őket.

"Az információk gyorsan érkeznek" - mondta. "Minden nap új variánsokat azonosítanak és jelentenek, amelyek közül nem mindegyik fontos". A szervezet helyi közegészségügyi szakemberekkel is együtt dolgozik annak érdekében, hogy pontosabban tudják felmérni az egyes variánsok hordozta kockázatot: a megfelelő szakemberekkel folytatnak egyeztetéseket arra vonatkozóan, hogy biztosan helyesen ítéljék meg az egyes variánsok jelentőségét.

Van Kerkhove szerint számos országban "vannak aggasztó tendenciák: a növekvő esetszámok, a növekvő kórházi és intenzív osztályos ellátási arányok aggasztó jelek azokban az országokban, amelyek még nem férnek hozzá elegendő a vakcinához, vagy még nem érték el azt az átoltottsági szintet, amely ahhoz szükséges, hogy a vakcinázás valóban hatással legyen a súlyos betegségekre, a halálozásra és az fertőzésátvitelre". (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s