fbpx Titkolja a kormány, hány tízezer vendégmunkást engedtek be | CIVILHETES

h i r d e t é s

Titkolja a kormány, hány tízezer vendégmunkást engedtek be

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Titkolja a kormány, hány tízezer vendégmunkást engedtek be

2019. július 12. - 09:18

 

Két év alatt megnégyszereződött az EU-n kívülről érkezett, Magyarországon munkát vállaló emberek száma. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Arról, hogy hány engedélyt adhat ki az illetékes hivatal az EU-n kívülieknek, a pénzügyminiszter dönt. Az idei keret 57 ezres, kétezerrel magasabb, mint a 2018-ra megszabott célszám - írja a HVG. Ennél azonban jóval több vendégmunkás dolgozhat itt, mivel a hiányszakmákban nem kell külön engedély a foglalkoztatásukhoz.

A kormány rejtegeti a pontos adatokat.

Szakítottak például az eddigi gyakorlattal, már nem közlik havonta az idegenek számát, nehogy a hivatalosan sulykolt bevándorlásellenesség ellentmondásba keveredjen a mindennapok valóságával. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat még a tavalyi, egész évre vonatkozó elemzését sem adta ki

- írja cikkében a HVG.

Jönnek az ázsiaiak

A 2017-es adatok alapján az látszik, hogy különösen a Távol-Keletről, Mongóliából és Vietnámból érkező dolgozók szaporodtak meg. A romániai  vagy szlovákiai munkások számára egyre kevésbé versenyképes a magyar bér.

Immár több olyan gyár vagy agrárgazdaság van, amely tízes vagy százas csoportokban alkalmaz mongolokat vagy indiaiakat, a rácalmási Hankook abroncsgyártól kezdve az elektronikai bérgyártó Flextronics telephelyein keresztül a szarvasi baromfifeldolgozó Gallicoopig. Tiszaújvárosban pedig már épül az a konténerváros, amely legalább kétezer külföldit fogad be, hogy felépítés a Mol Nyrt. új vegyi üzemét - itt a lap információ szerint főként törökök dolgoznak majd.

Még több vendégmunkás lehet itt

A nem uniós szomszéd országokból (Ukrajna, Szerbia) már sok ezren dolgoznak itt, többségük azonban nem jelenik meg a statisztikákban - hívja fel a figyelmet a hetilap. Ugyanis ha a pénzügyminiszter által meghatározott, jelenleg 37 hiányszakmában (például betanított munkásként, szakácsként vagy informatikusként) helyezkednek el, akkor nem kell külön engedély a foglalkoztatásukhoz.

A szorgalmasnak és kis igényűnek tartott ázsiai munkavállalókról, valamint a vendégmunkások nem éppen baráti elszállásolásáról bővebben a HVG-ben olvashat.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s