h i r d e t é s

Terrortámadás miatt le lehet mondani a nyaralást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Terrortámadás miatt le lehet mondani a nyaralást

2015. október 27. - 15:28
0 komment

 

Megszavazta az Európai Parlament az utazásokra vonatkozó uniós fogyasztóvédelmi szabályok módosítását, ezzel a jövőben ugyanazok az előírások lesznek érvényesek a repülőjáratot, szállodafoglalást vagy autóbérlést is tartalmazó, interneten foglalt szervezett utazásokra, mint amelyeket utazási irodában vásárolnak.

Terrortámadás miatt le lehet mondani a nyaralást - Forrás: Thinkstock

Az Európai Parlament megszavazta október 27-én az uniós fogyasztóvédelmi szabályok módosítását. A jövőben ugyanazok az előírások lesznek érvényesek a repülőjáratot, szállodafoglalást vagy autóbérlést is tartalmazó, interneten foglalt szervezett utazásokra, mint amelyeket utazási irodában vásárolnak - írja az Origo.

Kétféle csomag lehet

Az utazási csomagokra vonatkozó szabályok kétféle csomagra vonatkoznak. Egyrészt a szervezett utakra, amelyeket utazásszervező állít össze előre, és maga az utazó is testre szabhat. Másrészt az úgynevezett utazási szolgáltatásegyüttesekre, amelyek esetében például a repülőjáratot lefoglaló utast a weboldal átvezeti egy autóbérléssel vagy szállással foglalkozó oldalra.

El kell mondani, hogy ez csomag

A módosított szabályok értelmében mielőtt a nyaralók aláírják a szerződést, az utazásszervezőknek vagyaz utazás értékesítőinek egyértelműen el kell magyarázniuk, hogy csomagról van szó.Emellett az utast tájékoztatni kell jogairól és arról, hogy ki viseli az anyagi felelősséget abban az esetben, ha valami probléma merül fel. Az EP azt is bevezette az új szabályok közé, hogy az utazásszervezőknek kötelező előre tájékoztatni az utast a tervezett indulási és érkezési időpontról és az esetlegesen felmerülő további költségek jellegéről.

Két éven belül alkalmazni kell

Az EP által elfogadott szabályok szerintaz utasoknak jogukban áll majd elállni az szerződéstől,ha a csomag ára 8 százalékkal emelkedik, vagy ha elháríthatatlan és rendkívüli esemény, például terrortámadás vagy természeti katasztrófa történik az úti cél közelében.

Az új szabályokat a tagállamoknak a következő két évben át kell ültetniük saját jogrendjükbe.

Húszéves szabályok

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő közleményben üdvözölte a szavazás eredményét.

A politikus szerint az internetes értékesítés jelentősen megváltoztatta a foglalási szokásokat, így mára számos önállóan szervezett út nem tartozik a kilencvenes évekből származó uniós szabályok hatálya alá, vagy nem egyértelműen fogalmazza meg az utasok jogait.

 

origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s